Zoeken

Kalender

< Terug naar de lijst
NewB, Apache en De Roma presenteren:

Tijd voor een nieuwe wind in het bankenlandschap: over Panama Papers & Fortisgate

di 7 juni 2016 • 20u30
Tijd voor een nieuwe wind in het bankenlandschap: over Panama Papers & Fortisgate
De Roma
zittend
€ 5

De financiële wereld draait dol. Na de bankencrisis werd de roep naar transparantie alleen maar groter, zeker nadat in België bleek dat justitie zich wel erg vreemd gedroeg tijdens de Fortis-affaire. Internationaal zorgden LuxLeaks en de Panama Papers voor een storm van verontwaardiging die nog niet meteen zal luwen. Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck praat met twee van Vlaanderens beste onderzoeksjournalisten over ethiek in de financiële wereld. Lars Bové (De Tijd) ontsloot samen met journalisten van meer dan 100 internationale media de 11 miljoen Panama Papers en Wim Van den Eynde (VRT) schreef met Fortisgate - Een stresstest voor justitie een boek dat de disfuncties binnen justitie tijdens de bankencrisis genadeloos blootlegde. Tot slot gaat Marc Bontemps in op NewB: een nieuwe wind in het bankenlandschap. Stel je voor: een bank die echt geeft om haar klanten, die sober werkt, zonder bonussen en zonder paleizen van kantoren, een bank die transparant werkt, die haar klanten echte inspraak geeft, die niet speculeert met uw geld maar er duurzaam en ethisch mee omgaat.

Karl van den Broeck was chef Cultuur bij De Morgen en hoofdredacteur van Knack. Nu verdeelt hij zijn aandacht tussen de onafhankelijke nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek Apache.be en BOZAR, waar hij debatten over cultuur en samenleving organiseert. Van zijn hand verscheen zopas het boek 'Waarom ik de Indianen wil redden'. In 2014 publiceerde hij 'De echte vader van de pil', over dokter Nand Peeters.

Lars Bové is al elf jaar journalist bij de krant De Tijd. Hij legde talloze fraudezaken bloot, waarvoor hij meermaals bekroond werd. Bové is lid van het internationale netwerk, dat de beste onderzoeksjournalisten van de wereld bijeenbrengt. Hij doceert gerechtsjournalistiek en is regelmatig te gast in nieuwsprogramma's.

Wim Van den Eynde is een onderzoeksjournalist pur sang die met zijn reportages voor Panorama al verschillende keren flink op de tenen trapte van het Belgische establishment. Voor zijn journalistieke verdiensten mocht hij al driemaal de prestigieuze Dexia (nu Belfius) Persprijs in ontvangst nemen.

Marc Bontemps is bezieler van de ethische, participatieve en coöperatieve bank NewB. De bank in oprichting met nu al 50.000 coöperanten en 138 lidorganisaties lanceerde onlangs Goodpay, de eerste echt duurzame prepaid betaalkaart, als innovatieve wereldprimeur.

www.newb.coop - www.apache.be

Berichten