Zoeken

Over De Roma

De Roma - een uniek verhaal (1)

In Borgerhout staat Cinema Roma, een oude majestueuze zaal die mee de filmgeschiedenis van de stad Antwerpen heeft bepaald. Maar de grote bioscoop was meer dan een gewone cinema. Het was een ontmoetingsplaats met ontspanning voor de ganse buurt. Een variétézaal met spektakelshows, galabals, toneelvoorstellingen en prijsuitreikingen. Iedereen kwam er over de vloer.

Ook vandaag staat De Roma centraal in het Borgerhoutse buurtleven. Na 20 jaar leegstand is de zaal heropgebouwd door vele vrijwillige handen. En het paleis om de hoek  is – net zoals vroeger - terug een echte volksschouwburg waar iedereen tegen een sociale prijs kan genieten van cultuur en vermaak.  

Door De Roma leven vele mensen terug op en krijgt Borgerhout meer dan enkel een gebouw terug. Het succes doet de grootste sceptici inzien dat je dankzij een bundeling van krachten iets groots kan realiseren. De Roma bewijst dat mensen dingen kunnen veranderen.

“Soms vraag ik me af of de geest van al dat vrijwilligerswerk niet tussen de muren hangt bij een voorstelling. Bravo, doe zo voort, met de inzet en middelen die u hebt.” (een tevreden bezoeker)

In De Roma hoor je zeer uiteenlopende muziekgenres. Van swing, jazz, wereldmuziek, over pop en het levenslied tot klassiek. Geregeld staan er theatervoorstellingen op het podium. En er wordt gedanst, veel gedanst, op de traditionele dansnamiddagen, volksbals, jaarlijkse tangonacht en allerlei feestelijke evenementen.

Natuurlijk houdt De Roma de traditie van Antwerpen filmstad in ere. Ooit was ze met haar 2000 zitjes de grootste cinemazaal van de stad. Nu kan je vooral op maandag en dinsdag in Cinema Roma genieten van oude klassiekers, kwaliteitsfilms van eigen bodem, films uit Europese of andere contreien en af en toe leuke kinderfilms op woensdagnamiddag.

Maar dat is lang niet alles: jaarlijks brengen het circustheaterfestival Circo Roma, kinderrommelmarkten, debatavonden en tentoonstellingen een leuke afwisseling in het programma.

“In De Roma wordt op eigenzinnige wijze hoge naast lage cultuur geplaatst en komt een uiterst divers publiek over de vloer.” (Jan Goossens, KVS)

Lees verder:
Waarom componeert Raymond van het Groenewoud een lied voor de vrijwilligers van De Roma?