Zoeken

Over De Roma

De Roma - een uniek verhaal (3)

Het verhaal van De Roma is een verhaal van mensen in de grootstad. Een verhaal over betrokkenheid, over inzet, over identificatie, over geloof in een project en in mensen. Over kansen krijgen en gewaardeerd worden. De Roma bewijst dat participatie meer kan zijn dan praten en vergaderen. Nu slepen vrijwilligers niet meer met kruiwagens puin, maar werken ze dagelijks mee om de voorstellingen en concerten mogelijk te maken. Een ontzettend heterogene groep van ruim 350 mensen scheurt tickets, verzorgt de vestiaire, tapt, serveert, spoelt glazen. Ze ontvangen artiesten en koken voor hen, ze maken mensen wegwijs en poetsen de zaal voor en na. Zo’n massale inzet op een intensieve basis is een fenomeen. Deze mensen, met hun warmte en hun charme, zijn de ziel van De Roma.

“Het project van De Roma had ook in het witboek kunnen staan, als een voorbeeld van de manier waarop we de stad zien: een forum van praktijken en activiteiten van mensen. Geen participatie op het einde van een bestuurlijk proces, geen benadering van burgers als klanten maar burgerschap als dynamiek, als praktijk, als concrete handelingen en vormen van samenwerking tussen burgers. De Roma is voor ons een stukje stadsrepubliek.” (jury Thuis in de Stad 2003)

In de eerste jaren na de heropening werd een succesvol zomerprogramma afgewisseld met een winter van verdere herstellingen en vernieuwingswerken. Sinds de lente van 2006 blijven de deuren een gans jaar open. Een jaar later kunnen de medewerkers en vrijwilligers voor het eerst meer dan 100.000 bezoekers verwelkomen. In 2012 waren er dat al 152.000. En dit cijfer stijgt nog steeds.
 
Lees verder:
Het feit dat De Roma met zoveel vrijwillige handen is heropgebouwd, kan ook op sympathie van de politieke wereld rekenen.