Zoeken

Praktisch

Een kijkje achter de schermen van De Roma

De Roma vertelt een uniek verhaal. Dankzij een krachtenbundeling van meer dan 400 vrijwilligers is de zaal anno 2016 een volksschouwburg waar iedereen tegen een democratische prijs geniet van cultuur en vermaak. Concertbezoekers luisteren naar de betoverende tonen van swing, jazz, wereldmuziek, pop, rock, het levenslied en klassiek. Ze schieten zelf in actie op de traditionele dansnamiddagen, volksbals en allerlei feestelijke activiteiten. Daarnaast zijn er comedyvoorstellingen en filmvertoningen. En met dit cultuuraanbod stopt het niet. Want De Roma trakteert ook op kinderrommelmarkten, debatavonden en boekvoorstellingen. En dat allemaal dankzij vele gedreven helpende handen. Buiten de normale openingsuren stelt de majestueuze zaal op de Turnhoutsebaan in Borgerhout zich ook op regelmatige basis ten dienste van de buurt. Bovendien krijgen meerdere groepen op wekelijkse basis kosteloos rondleidingen achter de schermen. De organisatie heeft veel oog voor de rijke geschiedenis van de film- en variétézaal. Allerhande artefacten en machines worden bijvoorbeeld met zorg bewaard en ontsloten voor het publiek in de oude filmprojectiecabine die ingericht is als minimuseum. Deze is toegankelijk tijdens opendeurdagen (zoals Open Monumentendag en de Cinema Roma Film- en Vinylbeurs) en gegidste rondleidingen. De gidsen vertellen met veel enthousiasme het verhaal van vroeger en nu. Daarbij staan ze ook stil bij de huidige vrijwilligerswerking en inspanningen van de organisatie om energiezuinig en milieubewust te werken (isolatie, led-verlichting, groendaken).

De Roma onderschrijft op deze manier als partner in het Netwerk Open Monumenten de missie en visie van Herita: door openstelling en publiekswerking werken aan een breder publiek draagvlak voor monumenten, landschappen, archeologie en varend erfgoed.

 

 

Praktisch

Een rondleiding kan aangevraagd worden bij Rob Gielen (via e-mail of 03 600 16 51) voor een minimum van 10 personen.

Een of meerdere gidsen (afhankelijk van de grootte van de groep) neemt u mee achter de schermen van onze zaal. Hiervoor moet u 1,5 à 2 uur vrij houden. 

Hou er aub rekening mee dat er wat trappen (naar kelder, balkon, zolder) gedaan moeten worden. De leuke verborgen plekken bevinden zich immers niet op gelijkvloers.

We vragen geen vaste vergoeding voor de rondleiding. Een vrije gift in gesloten enveloppe of een storting op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting is altijd welkom.

Indien u voor of na de rondleiding bij ons iets wenst te drinken, dan worden de consumpties afgerekend aan de gangbare verkoopprijzen (koffie, thee of fris kost € 2, sterkere bieren € 3.5, wijn € 4), ter plaatse in cash of achteraf via factuur. Gelieve op voorhand aan te geven als drank voorzien moet worden. Indien u tijdens de middag een hapje in de buurt wenst te eten, dan zijn de eerste drie eetgelegenheden op deze pagina ideaal.

De Roma is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Verschillende trams en bussen stoppen vlak voor de deur aan de bovengrondse halte ‘De Roma’. Tramlijn 8 tussen de P+R in Wommelgem en metrostation Astrid in Antwerpen maakt gebruik van de metrotunnel ‘Reuzenpijp’ onder de Turnhoutsebaan in Borgerhout. U stapt uit aan metrostation ‘Zegel’, op minder dan een minuut wandelen van zaal. Meer info over de bereikbaarheid vindt u hier.