Een levend monument

De afgelopen jaren hebben we zeer sterk geïnvesteerd in onze majestueuze zaal. Deze inspanningen en verwezenlijkingen zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2016 sleepten we de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs in de wacht. De lovende commentaren van de jury en minister-president Geert Bourgeois klonken ons als muziek in de oren. Bovendien wonnen we de Publieksprijs, een waardering van onze vele bezoekers en sympathisanten die nog steeds nazindert. En sinds 2017 mag De Roma zich twee jaar lang Het Schoonste Gebouw van Antwerpen noemen.

We hebben veel oog voor de rijke geschiedenis van onze film- en variétézaal. Allerhande artefacten en machines worden bijvoorbeeld met zorg bewaard en ontsloten in de oude filmprojectiecabine die ingericht is als minimuseum. Deze is toegankelijk tijdens opendeurdagen (zoals Open Monumentendag en de Cinema Roma Film- en Vinylbeurs) en gegidste rondleidingen. De Roma onderschrijft op deze manier als partner in het Netwerk Open Monumenten de missie en visie van Herita: door openstelling en publiekswerking werken aan een breder publiek draagvlak voor monumenten, landschappen, archeologie en varend erfgoed (zie ook verder op deze pagina).

Voor groepen vanaf 8 tot maximum 15 personen: 

Laat je inwijden in de magie van de zevende kunst! Ontdek hoe het er aan toe ging in de Roma rond 1950. Hoe hard er werd gewerkt in de projectiecabine achteraan in de nok van de zaal om je van de film te laten genieten. Luister naar het fascinerende verhaal over de dagtaak van de filmoperateur en laat je verbazen door de machinerie achter de film!
Een gecombineerde rondleiding die je zowel meeneemt naar de projectiebunker hoog boven, als achter de schermen. Deze rondleiding duurt 2 uur.

 

Voor groepen van 10 tot maximum 40 personen (zodra de groep groter is dan 24 personen, splitsen we op in twee kleinere groepen en voorzien we twee gidsen):

Onze vrijwilliger-gidsen vertellen met veel enthousiasme het verhaal van 1928 en nu. Het gebouw en zijn eigenaars, de films en optredens, de ondergang en de heropbouw: het komt allemaal aan bod. Daarnaast staan ze ook stil bij het huidige programma, de huidige vrijwilligerswerking en de inspanningen van de organisatie om energiezuinig en milieubewust te werken. Een rondleiding die je meeneemt achter de schermen (podium, backstage, balkon, keuken, projectiecabine, ...). Deze rondleiding duurt 1,5 à 2 uur.

 

Een rondleiding kan aangevraagd worden bij Rob Gielen (via e-mail of 03 600 16 51).

 

Een of twee gidsen (afhankelijk van de grootte van de groep) nemen u mee achter de schermen van onze zaal. Hiervoor moet u 1,5 à 2 uur vrij houden.

 

Hou er aub rekening mee dat er wat trappen (naar kelder, balkon, zolder) gedaan moeten worden. De leuke verborgen plekken bevinden zich immers niet op gelijkvloers.

 

We vragen geen vaste vergoeding voor de rondleiding. Een vrije gift in gesloten enveloppe of een storting op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting is altijd welkom.

 

Indien jullie voor (vanaf 10:00) of na de rondleiding iets wensen te drinken, of willen afsluiten met een lekkere lunch, zijn jullie welkom in AMOR, ons café-restaurant naast de deur (gesloten op maandag, klik hier voor openingsuren). Gelieve wel op voorhand aan te geven als jullie hiervan gebruik willen maken. Dan kan ik mijn collega’s briefen. Natuurlijk zijn er in de buurt nog vele andere eetgelegenheden. U vindt ze op deze pagina. Voor groepen zijn Brasserie Reuzenhof en ’t Werkhuys ideaal.

 

De Roma is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Verschillende trams en bussen stoppen vlak voor de deur aan de bovengrondse halte ‘De Roma’ of in metrostation ‘Zegel’, op minder dan een minuut wandelen van zaal. Meer info over de bereikbaarheid vindt u hier.

Vind je het belangrijk dat historische gebouwen en plaatsen behouden blijven? Wil je er mee voor zorgen dat monumenten opengesteld worden zodat iedereen ervan kan genieten? Maak je dan vandaag nog lid van Open Monumenten. Met jouw steun en engagement krijgen nog meer historische plekken een nieuw leven. Open Monumenten wil iedereen fan maken van erfgoed en jong en oud inspireren om op pad te gaan, de leukste evenementen mee te pikken en te genieten van de rijkdom die Vlaanderen zo uniek maakt. Samen met hun leden willen ze wegen op het beleid en de samenleving aansporen om monumenten te koesteren, ze naar waarde te schatten en ze een nieuw leven te geven.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie