De Roma en docAtlas presenteren

INCLUSIEF

Een documentaire van Ellen Vermeulen
di 19
februari

TIMING:
19u15: deuren
20u00: inleiding
20u15: start docu
21u30: panelgesprek
22u15: einde

 

Op 12 maart 2014 keurde het Vlaams Parlement het M-decreet goed. Dit betekent dat kinderen met een beperking toegelaten worden tot het gewoon onderwijs, terwijl zij voordien enkel terecht konden in buitengewone scholen. Het resultaat is 'inclusief onderwijs': een schoolomgeving die zich aanpast aan de noden van de leerling in plaats van andersom. Echter, in de praktijk hebben scholen zelden de kennis en resources om inclusief onderwijs aan te bieden.

 
De zoektocht van enkele kinderen met een beperking, en natuurlijk hun ouders, naar een geschikte school staat centraal in 'Inclusief', de nieuwe documentaire van geëngageerd filmmaakster Ellen Vermeulen. In scherpe grijstinten toont ze ons de kinderen Rosie, Sami, Irakli en Nathan, die allemaal worstelen om hun eigen plekje op te eisen in het onderwijs. Ellen Vermeulen neemt in 'Inclusief' geen standpunt in; ze observeert slechts, en toont kleine interacties, die een grote impact op de kijker hebben.

 

De vorige documentaire van Ellen Vermeulen, '9999', toonde reeds aan dat beelden iets kunnen veranderen in gemeenschappelijke denkpatronen. In '9999' sneed ze de psychische problematiek van Belgische gevangenen aan, waardoor een hevig debat ontstond: de één vond het gevangenisleven te hard, terwijl, bijvoorbeeld, slachtoffers van misdaden of hun nabestaanden daar lijnrecht tegenover stonden. 'Inclusief' laat een identieke ruimte voor de kijker over: zwart-witdenken is passé, we moeten oog hebben voor de honderden tinten grijs die tussen deze twee uitersten liggen.

 

Programma:

  • Inleidende speech door Kathleen Helsen (Gedeputeerde Provincie Antwerpen)
  • Omkadering documentaire door Dr. Inge Van de Putte (UGent, vakgroep Orthopedagogiek en Disability Studies)
  • Vertoning documentaire (73 min)
  • Panelgesprek in aanwezigheid van regisseuse Ellen Vermeulen, ouder van Nathan en Dr. Inge Van de Putte.
  • Moderatrice van de avond is Annick Ruyts

 Meer info: InclusiefDocAtlas

"Een verhelderend tijdsdocument over Irakli, Nathan, Sami en Rosie: vier jongeren met specifieke onderwijsbehoeften die les volgen in het gewoon onderwijs.”

Pers

"Unieke kinderen, speciale behoeften, wondermooie docu."
(**** De Morgen)

 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie