THE FAVOURITE

14 mei
20:00

Engeland is in volle oorlog met de Fransen. De emotioneel en fysiek gehavende koningin Anne zwaait de scepter. Schijnbaar bewust van haar onbekwaamheid laat ze haar goede vriendin en ballenknijpende meesterstrateeg ‘Lady Sarah’ het land besturen. De mannen zijn namelijk te druk bezig met het racen van hun ganzen en het importeren van ananassen.

 

De nieuwe dienstmeid Abigail heeft de aandacht getrokken van Sarah en ze neemt het meisje in bescherming. Abigail kan opnieuw proeven van de aristocratie, waartoe ze ooit behoorde en waar ze een allesoverheersend verlangen naar koestert. Sarah wijkt vanwege staatszaken steeds vaker van de zijde van Queen Anne. Abigail ziet haar kans schoon om het vertrouwen van de koningin te winnen en haar ambities waar te maken. Geen vrouw, man of konijn zal haar een strobreed in de weg leggen. Het zijn harde tijden.

 

Regisseur Lanthimos, gekend van zijn films The Lobster en The Killing Of A Sacred Deer, is een van die cinéasten die zijn eigen universum weet te creëren. In zijn geval is dat er een van absurditeit, directheid, psychopathische personages en donkere hilariteit.  De vrouwelijke personages, die door drie topactrices worden vertolkt, zijn rauw, dominant, direct en onwaarschijnlijk/ongewild grappig. De hedendaagse humor en het magistrale 18e-eeuwse decor zijn een match made in heaven.

 

En dat ontging dit jaar de jury van de Acadamy Awards niet: Olivia Colman werd bekroond met een Oscar voor Beste actrice in een hoofdrol, terwijl zowel Rachel Weisz als Emma Stone genomineerd waren in de categorie Beste actrice in een bijrol.

Credits

REGIE: YORGOS LANTHIMOS; GENRE: HISTORISCHE FILM, KOMEDIE; MET: OLIVIA COLMAN, RACHEL WEISZ, EMMA STONE; 2018; IERLAND, VK; 1U59; ENGELS GESPR. NED ONDERTIT.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie