De Roma en MONA Film Festival presenteren:

CAPHARNAÜM

28 mei
20:00 - 22:03

De kleine Zain probeert zijn ouders in een rechtbank aan te klagen voor een simpele maar hartverscheurende reden: zijn onmogelijke leven in de sloppenwijken van Beiroet. De 12-jarige jongen is genoodzaakt om voor zijn leven en familie te vechten. Hij verkoopt drankjes op straat, steelt te pas en te onpas en beschermt zijn 11-jarige zus Sahar tegen sinistere mannen. Als Zain weet te vluchten komt hij terecht in een kuststadje. Ook hier probeert hij – omgeven door kleurrijke figuren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden – zijn hoofd boven water te houden.

 

De Libanese actrice en regisseuse Nadine Labaki weet met Capharnaüm een ongekend melodrama af te leveren. Haar manier van regisseren is bovenal verrassend gedurfd: ze omarmt niet alleen een ingenieuze flashback-structuur, maar gebruikt ook voornamelijk non-professionele acteurs die voor aanvang van de film het tragische leven leidden dat ze zo scherp verbeeldt. Capharnaüm stelt de kijker een ongemakkelijke vraag: wat is de bestaansreden voor de allerarmsten? Een must see voor iedereen die onrecht een naam wil geven

Credits

REGIE: NADINE LABAKI; GENRE: DRAMA; MET: ZAIN AL RAFEEA, BOLUWATIFE TREASURE BANKOLE, NADINE LABAKI; 2018; LIBANON; 2U03; ARABISCH GESPR. NED. ONDERTIT.

Capharnaüm is een wonderlijke oefening in empathie, zowel narratief als cinematografisch en kreeg daarvoor in Cannes de Prijs van de Jury.

Pers

"In een preek veroordeelde Jezus Capharnaüm als een catastrofale stad. Vervolgens ging het woord in Franse, Engelse en ook Arabische literatuur verwijzen naar chaos en een helse plek. De titel betekende een bron van inspiratie voor mij en was er al voor ik aan het scenario begon te schrijven."(regisseuse Nadine Labaki in FILMMAGIE)

 

"Meer dan in haar eerdere films, die ook over de verdeelde Libanese samenleving gingen, vindt Labaki een evenwicht tussen pathos, humor en sentiment. Het kan manipulatief aanvoelen, hoe de film je meesleept in Zains ellende – maar die achterdocht mag meteen worden weggestreept tegen de oprechte gedrevenheid van Capharnaüm. Het is hoe dan ook onmogelijk om niet om Zain te geven." (DE VOLKSKRANT)

 

"Door de jonge acteur alle ruimte te geven om zelf beslissingen te maken – Capharnaüm is soms meer documentaire dan fictie – zit je in zijn hoofd. En door daarnaast ook oog te hebben voor de complexe realiteit van een stad als Beiroet én haar inwoners, bewijst Labaki dat de vergelijkingen met neorealistische meesters als Vittorio De Sica helemaal niet zo vergezocht zijn. Integendeel." (DE MORGEN)

 

"Nadine Labaki vindt de juiste balans tussen empathie en medelijden in Capharnaüm. Haar hartverscheurende film toont het verrotte leven van een veel te jong kind op straat in de achterbuurten van Beiroet." (DE FILMKRANT)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie