FREE SOLO

4 sep
20:00

Alex Honnold is een legende in het zogenaamde free solo-klimmen: het bergklimmen zonder touw of enige andere vorm van beveiliging. En dat op grote hoogten, waardoor elk klein foutje letterlijk fataal kan zijn. Op zijn 30ste heeft Alex alle uitdagingen overwonnen, behalve die ene: de beklimming van El Capitan, de legendarische 900 meter hoge bergwand in het Yosemite National Park.

Credits

REGIE: JIMMY CHIN EN ELIZABETH CHAI VASARHELYI; GENRE: DOCUMENTAIRE; MET: ALEX HONNOLD; 2018; VS; 1U41; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Op de Academy Awards won de film de Oscar voor Beste Documentaire. Op de Bafta Awards namen ze alsook de Bafta Film Award mee naar huis voor Beste Documentaire. Op de American Cinema Editors wonnen ze de Eddie voor Beste Montage. Ze kregen de Publieksprijs voor Beste Film op het Americana Film Fest.

 

De regisseurs wonnen de Capri Documentary Award te Hollywood en op Docville Leuven namen ze de Publieksprijs mee naar huis, alsook op het Toronto International Film Festival en het Virginia Film Festival.

Pers

"Free Solo getuigt van liefde en ontzag voor de klimjunk, zonder voorbij te gaan aan de risico’s. (...) Een adembenemende, ongekende prestatie." (DE VOLKSKRANT)


"De adembenemende beelden van de eenzame klimmer die als een vliegje tegen de bergwand plakt, rechtvaardigen absoluut de prijs van uw bioscoopticket." (HUMO)


"Een documentaire die het woord 'adembenemend' zijn betekenis teruggeeft. (...) Deze documentaire wekt ontzag op, voor de makers, het landschap en de klimmer." (DE STANDAARD)


"Free Solo duurt honderd minuten en verveelt geen seconde. Er zijn niet veel klimdocumentaires die dieper gaan." (DE MORGEN)


"Jimmy Chin drukt zich tegen de bergwand om te filmen, wat een uniek staaltje metacinema oplevert. Als toeschouwer zit je vooral met klamme handen en halve hartverzakkingen op je zitje heen en weer te schuiven." (FOCUS KNACK)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie