SANTIAGO, ITALIA

10 sep
20:00

Santiago, Italia onthult een stukje dramatisch verleden. De staatsgreep van 1973 in Chili bracht de democratische regering van Salvador Allende ten val. In ruil kreeg de bevolking tientallen jaren van militaire dictatuur onder Pinochet. Het was een echte nachtmerrie. Toch schuilde er een sprankje hoop: de Italiaanse ambassade in Santiago bood asiel aan honderden mensen en redde hiermee ongetwijfeld heel veel levens.


Nanni Moretti interviewt Chilenen die het Pinochet-regime overleefden onder de vleugels van de Italiaanse ambassade. De ontrafeling van een brok historisch verleden wordt een emotioneel geladen verhaal. Ondersteund door archiefmateriaal en met een bagage aan vragen, neemt Moretti ons mee doorheen zijn reis. Een geschiedenisles die niet alleen de feiten kadert, maar ook de gezichten erachter, met hun ervaringen en gevoelens.

 

De vertelling gebeurt niet via een objectief oog, maar durft discussiëren en debatteren. Zo drukt de regisseur gevoelens en zelfs een politieke mening uit. Hij durft een onderwerp te benaderen vanuit een onconventionele invalshoek. De film zet aan tot nadenken.

Credits

REGIE: NANNI MORETTI; GENRE: DOCUMENTAIRE; 2018; ITALIË; 1U20; ITALIAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

Op de David di Donatello Awards wonnen ze de David voor de Beste Documentaire. Nanni Moretti won met zijn documentaire de Silver Ribbon of the Year op het Italian National Syndicate of film Journalists.

Pers

Santiago, Italia is een meeslepend relaas over een gitzwarte pagina uit de hedendaagse geschiedenis. Tegelijk is het een aangrijpende illustratie van de grote solidariteit die Italië toonde met de vluchtelingen uit Chili. ‘Het medeleven was zo overweldigend, dat wij soms het gevoel hadden dat de staatsgreep eigenlijk in Italië was gebeurd’, zegt iemand. Moretti zou zichzelf niet zijn als daarin geen boodschap schuilde aan het huidige Italië van Matteo Salvini en co.” (DE STANDAARD)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie