VICE

11 sep
20:00

De Britse topacteur Christian Bale speelt op akelige accurate wijze Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush. Volgens historici had Cheney destijds de echte macht in handen. Tussen 2001 en 2009 tekende hij het neoconservatieve beleid uit van de Amerikaanse regering. Na de aanslagen van 11 september was Cheney de architect van de inval in Irak, wat de hele regio destabiliseerde en de opmars van Al Qaeda en IS in gang zette.


Dick Cheney wordt neergezet als een berekend individu die de president gebruikt als een stroman voor controversiële handelingen. Hoewel enorm onderhoudend en grappig, wordt de litanie aan overtredingen niet uit de weg gegaan. Incidenten die we allemaal wel op heel korte tijd uit ons geheugen hebben gebannen, met dank aan de waanzin genaamd Donald Trump.

Credits

REGIE: ADAM MCKAY; GENRE: BIOGRAFISCHE, POLITIEKE KOMEDIE; MET: CHRISTIAN BALE, ALISON PILL, STEVE CARREL; 2018; VS; 2U12; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Christian Bale werd bekroond met de Golden Globe voor Beste Acteur, en op de Academy Awards kreeg de film de Oscar voor Beste Make-up. De film won een Bafta Award voor Beste Montage. Op het Capri, Hollywood Festival kregen ze opnieuw de prijs voor Beste Make-up, maar ook mocht Amy Adams de prijs voor Beste Vrouwelijke Bijrol in ontvangst nemen. Op het Phoenix Film Critics Society Awards werd de film bekroond met de PFCS Award voor Beste Acteurs Ensemble.

Pers

“Lachen met Amerikaanse politici kan heilzaam zijn, zeker als de humor blaakt van intelligentie, gevatheid en waarachtigheid. Oliver Stone deed een nobele poging met W., maar de rebelse cineast scoorde nooit echt als humorist. Adam McKay heeft echter wel de nodige funny bones. Zijn Dick Cheney-satire Vice is dan ook een van de beste Amerikaanse politieke komedies sinds Wag the Dog.” (VERTIGO)


“Christian Bale mag dan naast de Oscar voor Beste Acteur gegrepen hebben, het maakt zijn vertolking als Dick Cheney er niet minder memorabel op. Vice schildert de voormalige vicepresident van George W. Bush af als de gulzige spin in het web van het Witte Huis. Een onorthodox, maar ook ongehoord onderhoudend portret van een genadeloze machtswellusteling.” (DE MORGEN)


“ … een politieke satire om duimen en vingers bij af te likken.” (DE MORGEN)


“Vice gaat over de verwording van de Amerikaanse democratie. Je moet er als kijker vaak om lachen, maar het is regisseur Adam McKay menens.” (NRC)


“Vice is een giftig, maar grappig portret van een man die met alles wegkomt.” (KNACKFOCUS)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie