GREEN BOOK

12 sep

Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter en concertpianist, die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

 

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn.

 

Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten, er ontstaat een bijzondere vriendschap.

Credits

REGIE: PETER FARRELLY; GENRE: BIOGRAFISCH DRAMA; MET: VIGGO MORTENSEN, MAHERSHALA ALI, LINDA CARDELLINI; 2018; VS; 2U10; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

De prijzen voor Green Book waren oneindig. De Oscar voor Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol (Mahershala Ali) en Beste Scenario ging naar Green Book op de Academy Awards in de USA. Ook op de Golden Globes wonnen ze in de categorie voor Beste Scenario, Beste Speelfilm, en Beste Mannelijke Bijrol voor Mahershala Ali. Op de Bafta Awards viel Mahershala Ali opnieuw in de prijzen met de Bafta Film Award.

 

De Publieksprijs ging op het Austin Film Festival, op het Middelbrug Film Festival, in Virginia en in Denver naar Green Book. Op het Boston Film Festival wonnen ze de Festivalprijs. Ze wonnen ook de Capri Original Screenplay Award in Hollywood. Op het Heartland Film wonnen ze de Truly Moving Picture Award, en ook met de Hollywood Film Award werd de film bekroond.

 

In Santa Barbara mocht Viggo Mortensen de American Riviera Award mee naar huis nemen. Regisseur Peter Farrelly won de People’s Choice Award op het Toronto International Film Festival.

Pers

“Het spel van Mortensen en Ali is zo heerlijk dat je ademloos zit toe te kijken. Bovendien moet je bij momenten lachen met de komische situaties, om daarna te huiveren met het racisme dat plots de revue passeert.” (VERTIGO)


Green Book laat zich nog het best omschrijven als een heerlijk hartverwarmende crowdpleaser zoals ze die in Hollywood tegenwoordig véél te weinig maken.” (HUMO)


“Een grappige komedie bedenken: het is niet iedereen gegeven. Een film-met-een-boodschap maken die de kijker niet verveelt: zo mogelijk nog moeilijker. Peter Farrelly speelt het zowaar allebei klaar in Green Book, een fijne crowdpleaser over racisme in de sixties.” (DE MORGEN)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie