EIGHTH GRADE

18 sep
14:00

Dertien zijn is nog nooit gemakkelijk geweest, maar opgroeien in het sociale mediatijdperk is iets waar de meesten van ons toch aan ontsnapt zijn. Kayla zit er echter middenin. In haar vlogs, die door niemand bekeken worden, geeft ze vastberaden advies: “Just be yourself!”.

 

Maar wat als gewoon jezelf zijn, niet gewoon vanzelf gaat? Het ongemakkelijke tienerlijf, de opeens supergênante ouders en het outsider-gevoel, allemaal gekende pubersymptomen.Tegelijkertijd ook nog eens vloggen, je Instagram-feed onderhouden en hilarische snaps versturen is een relatief nieuwe sociale verplichting. Eighth Grade beschrijft een universele ervaring over opgroeien in de uiterst herkenbare minitragedies die Kayla ondergaat, maar vertelt ook het heel erg specifieke verhaal van de zogenaamde Generatie Z, geboren met de smartphone in de hand.

 

Regisseur Bo Burnham debuteert met deze Eighth Grade, maar is lang geen onbekende. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van 28 heeft hij er al een carrière als YouTuber op zitten en is hij een getalenteerde stand-upcomedian.

Credits

REGIE: BO BURNHAM; GENRE: DRAMA; MET: ELSIE FISHER, JOSH HAMILTON, EMILY ROBINSON; 2018; VS; 1U33; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Elsie Fisher won de AFCC Special Award voor Aanstormend Talent op het Atlanta Film Critics Circle. In Austin won regisseur Bo Burnham de Austin Film Critics Award voor Eerste Beste Speelfilm. Ook won hij de Eerste Prijs voor Beste Nieuwe Filmmaker op het Boston Society of Film Critics Awards.

 

En het lijstje gaat door. In Ohio won hij de COFCA Award voor Beste Scenario en Beste Regie. In Chicago wonnen ze de Publieksprijs en Elsie Fisher nam ook de CFCA Award mee naar huis voor Aanstormend Talent. Detroit bekroonde Josh Hamilton met de Eerste Prijs in de categorie Beste Mannelijke Bijrol, Bo Burnham voor Aanstormend Talent en als Beste Speelfilm. In Dublin ging de Speciale Juryprijs naar Bo Burnham.

 

Maar ook in Florida, Georgia, Gotham, Heartland, Trondheim, Las Vegas, Los Angeles, North Texas, Oklahoma, Phoenix, San Diego, San Francisco, Santa Barbara, Seattle wonnen ze prijzen. Last but not least: Bo Burnham won de Audience Favourite Award op het Sundance Film Festival in Londen.

Pers

Eighth Grade is een raak geobserveerde, pijnlijk grappige en heerlijk ongemakkelijke film over een tijdloos thema: de lastige overgang van kind naar jongvolwassene, met alle complexen en teleurstellingen die daarbij horen.” (DE MORGEN)

 

“Elsie Fisher levert een glansvertolking af in deze rauwe update van The Breakfast Club.” (VERTIGO)

 

“Aan alle stille en verlegen jongens en meisjes: dit is jullie film.” (HUMO)

 

“Wat Eighth Grade heel goed toont, is dat pesten niet meer gaat over iemand met zijn gezicht in het toilet duwen. Genegeerd worden is het nieuwe pesten. En dat herken ik heel goed.” (FOCUS KNACK)

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie