RASHIF EL KAOUI & AMARA RETA: EEN JIHAD VAN LIEFDE

Een Jihad van Liefde is een theatervoorstelling van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma.Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maken in samenspraak met Mohamed El Bachiri een theaterstuk op basis van zijn tekst Een Jihad van Liefde (opgetekend door David Van Reybrouck).

 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

 

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van Een Jihad van Liefde raakten nog meer ontroerd. Actrice Tiny Bertels bracht geëmotioneerd een fragment in Winteruur.

 

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

 

Een Jihad van Liefde is een uitgave van De Bezige Bij, verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

 

RASHIF EL KAOUI, AMARA RETA (SPEL); HANS VAN CAUWENBERGHE (REGIE); PRODUCTIE RATAPLAN

 

Een Jihad van Liefde is een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma, met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap.

 

Een Jihad van Liefde gaat op 26 april 2019 in première in Rataplan in Borgerhout en zal nog in Gent, Brussel en op Theater aan Zee spelen. In februari, maart en april 2020 toert de voorstelling door Vlaanderen.

>> Info en tickets via deze link.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie