Amazing Grace

Toen soulzangeres Aretha Franklin in 1972 het album Amazing Grace opnam met het koor van de New Bethel Baptist Church in Los Angeles, liet ze een cameraploeg toe in de studio. Omdat er problemen waren met de geluidsbewerking van de film, werd het filmmateriaal in een kluis gelegd bij studio Warner. Daar bleef het materiaal liggen tot 2007. Toen Warner de film alsnog wilde uitbrengen, deed Franklin alles wat ze kon om de release te voorkomen. Na haar dood in 2018 gaf haar familie alsnog toestemming.

 

Het resultaat is een ongemeend boeiende muziekdocumentaire, die een unieke inkijk geeft in het creatieproces van een wereldster.

 

Credits

REGIE: ALAN ELLIOT & SYDNEY POLLACK; GENRE: MUZIEKDOCUMENTAIRE; MET: ARETHA FRANKLIN, REVERAND JAMES CLEVELAND, SOUTHERN CALIFORNIA COMMUNITY CHOIR; 2019; VS; 1U29; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

 

Pers

“Als dochter van beroemde predikant C. L. Franklin was Aretha Franklin opgegroeid in de kerk. Haar eerste opnamen als veertienjarig meisje waren afkomstig uit zijn kerkdiensten. Haar terugkeer naar gospel was dus een soort thuiskomen voor haar. Maar wel naar een thuis dat niet verschoond was gebleven van pijn en trauma’s. De zwarte gemeenschap in de VS had kort daarvoor de moord op Martin Luther King en de rassenrellen in Watts te verduren gekregen. Aretha Franklin verkondigde weliswaar de blijde boodschap met haar christelijke muziek. Maar hoop en verdriet liggen heel dicht bij elkaar, zijn soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Elk moment van transcendentie, elk sprankje hoop, is zwaar bevochten. Dat maakt Amazing Grace tot een verpletterende ervaring.” (NRC)