Ambrose Akinmusire

De eerste noot die je Ambrose Akinmusire hoort spelen op de eerste track van zijn vijfde album on the tender spot of every calloused moment, heeft een sombere en tegelijk levendige toon. Je hoort er meteen jazz, maar ook blues in. Het is deze toonzetting die misschien verrast, want de Amerikaanse trompettist, componist en orkestleider is vooral gekend voor zijn eclectische sound en zijn grootse improvisaties. Maar nu breng Akinmusire niet zijn muzikantencollectief op de voorgrond, maar zijn eigen geluid. Na een bijzonder woelige periode voor de VS, hoor je door zijn trompet de adem van een zwarte Amerikaan die zowel het beste als het slechtste van zijn land heeft gezien. En dit samengebald in 49 minuten prachtige aangrijpende kunst.

Minder verrassend voor wie de carrière van Ambrose Akinmusire al langer volgt, is dat elk nieuw album een nieuwe rijkdom aan muziek bevat die geïnspireerd is door zowel emoties als gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Bijzonder is de evolutie die hij daarin heeft gemaakt. Origami Harvest, het vorige album uit 2018, was een studie in muzikale contrasten. Terwijl on the tender spot het bluesgenre heruitvindt in een hedendaagse context. Op de cover van When The Heart Emerges Glistening, zijn debuutalbum bij Blue Note Records uit 2011, staat Akinmusire met kort haar en een fris geschoren gezicht. Terwijl hij zich op on the tender spot toont met locks, een baard en een zwarte hoodie.

Naast het opzoeken van contrasten, is het gevoel van otherness een andere constante in het werk van Ambrose Akinmusire. Na verschillende jaren in New York en Los Angeles, keerde de topmuzikant terug naar zijn geboortestad North Oakland. In de jaren 80 groeide hij er op in een welgestelde zwarte buurt, maar de afgelopen jaren verdreven de gestegen woningprijzen de oorspronkelijke bewoners. Zijn nieuwe buren weten niets meer over de gemeenschap van vroeger, en aanzien hem nu als een vreemde. De verhalende kracht van Akinmusire's muziek op on the tender spot, hoe hij met bijna uitsluitend woordloze tracks toch bijzonder krachtige boodschappen weet over te brengen, is zonder meer indrukwekkend.

"Akinmusire bewijst zichzelf als een van de meest toonaangevende jazzmuzikanten van het moment, eentje waar virtuositeit en politiek activisme nauw bij elkaar liggen. Met poëtische composities die zweven tussen heden en verleden", schreef De Beren Gieren treffend na Akinmusire's concert op Jazz Middelheim in 2019. We zijn dan ook bijzonder benieuwd naar hoe goed hij twee jaar later live in De Roma zal klinken!