ASH IS PUREST WHITE

Ash is Purest White vertelt het intense liefdesverhaal van de jonge danseres Qiao en machtige gangsterbaas Bin over een periode van 16 jaar. Tijdens een confrontatie tussen twee rivaliserende bendes, lost Qiao enkele schoten om hem te verdedigen. Voor deze daad van loyaliteit wordt ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Wanneer ze vrij komt, gaat ze op zoek naar Bin in de hoop de draad met hem gewoon opnieuw te kunnen oppikken, maar ze heeft ze al snel door dat niets nog hetzelfde is en dat China niet langer het land is dat ze kende.

Een eigentijds melodrama tegen de achtergrond van de razendsnelle veranderingen in de hedendaagse Chinese maatschappij, met als opvallendste de bandeloze drang naar een meedogenloos kapitalisme.

Credits

REGIE: ZHANKE JIA; GENRE: MISDAAD, DRAMA, ROMANTISCH; MET: TAO ZHAO, FAN LIAO, YI'NAN DIAO; 2018; CHINA, FRANKRIJK, JAPAN; 2U16; MANDARIJNS GESPR. NL/FR ONDERTIT.

Prijzen

Op het filmfestival van Cannes werd Ash Is Purest White vorig jaar tot het beste van de competitie gerekend. Ook Het film Festival van Gent nomineerde de film voor de Grand Prix, maar de film werd vooral overladen door prijzen op de Asian Film Awards voor Beste Scenario, Beste Actrice (Tao Zhao) en Beste Film.

Pers

“Geschiedenis en emotie werken in deze film als spiegels van elkaar: de bouw van de Drieklovendam, waardoor hele steden onder water kwamen te staan, illustreert hoe de tijd langzaam maar zeker alle gevoelens opslokt. Omgekeerd tonen de indrukwekkende emotionele (en fysieke) transformaties van hoofdrolspeelster Zhao Tao – in het echte leven mevrouw Jia – hoezeer de Chinese maatschappij de laatste jaren razendsnel geëvolueerd is. Niet toevallig speelt het verhaal zich af tussen 2001 en vandaag. De 21ste eeuw in een notendop.” (DE MORGEN)

Ash Is Purest White is een mooie reflectie op broederschap, eer en traditie in het snel veranderende China.” (DE VOLKSKRANT)