Atlantique

CORONA-UPDATE: de filmvertoning heeft een capaciteit van 350 personen en gaat door zoals gepland.

De 17-jarige Ada uit Dakar wordt verliefd op Souleiman, maar is uitgehuwelijkt aan een andere man. Wanneer Souleiman plots verdwijnt, lijkt het erop dat hij de riskante boottocht naar Europa probeert te maken. Als de lichamen van een aantal van zijn vrienden op het strand aanspoelen, wordt aangenomen dat hij de tocht niet heeft overleefd.

Mati Diop werd in 2019 met haar langspeeldebuut Atlantique de eerste zwarte vrouwelijke regisseur die meestreed om de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Credits

REGIE: MATI DIOP; GENRE: DRAMA; MET: MAME BINETA SANE, AMADOU MBOW, IBRAHIMA TRAORE; 2019; SENEGAL, FRANKRIJK, BELGIË; 1U44; WOLOF, FRANS, ENGELS GESPR. NL/FR ONDERTIT.

Prijzen

Atlantique werd op het Cannes Film Festival bekroond met de Grand Prix.

Op het Carthage Film Festival wonnen ze de prijs voor de Beste Muziek en Mati Diop nam ook de Tanit d’Argent mee naar huis. Actrice Mame Bineta Sane won voor haar vertolking de Golden Starfish Award op het Hamptons International Film Festival. Op het London Film Festival won regisseur Mati Diop de Sutherland Award voor Eerste Speelfilm. En op het Palm Springs International Film Festival won ze ook de Directors To Watch prijs…

Pers

“Je kunt over migratie lijvige rapporten schrijven en harde slogans spuwen. Maar je kunt er ook verbluffende films mee maken, die je recht in het diepe zwart van de oceaan in trekken. Hier wordt iets nieuws en apart gedaan. Zelden was film dit jaar zo spannend.” (DE STANDAARD)

“Wat Mati Diop met haar eerste langspeler serveert, is een chronisch verassende, sensuele en spannende genrehybride met hart, hersens en culot, eentje die op heel eigen wijze tussen John Carpenters The Fog, een Afrikaanse Romeo en Julia-variant en Ken Loach' Sweet Sixteen in zweeft, en die nog lang door je hoofd blijft spoken.” (FOCUS KNACK)