Axelle Red & Orchestra 30 ans de sensualité
Sponsor: i.s.m. Nostalgie en Greenhouse Talent

UPDATE: meer dan de helft van de tickets is de deur uit, dus openen we het balkon met zitplaatsen. Zitplaatsen kunnen niet gereserveerd worden, wie wil zitten komt best op tijd. Minder mobiele mensen vinden info op deze pagina.

In de kerstvakantie stond Axelle Red nog voor een uitverkochte De Roma met A Very Special Christmas. Onder de noemer ‘30 ans de sensualité’ keert ze dit voorjaar terug naar ons podium om 30 jaar carrière te vieren. Speciaal voor de gelegenheid treedt ze aan met muzikanten van het Antwerp Philharmonic Orchestra, al jaar en dag het huisorkest van Night of the Proms.

Axelle Red, de artiestennaam van Fabienne Demal, brak in 1993 definitief door met het album Sans plus attendre. De single Sensualité werd een instantklassieker. Hiervoor had Axelle al een hit gescoord met het aanstekelijke Kennedy Boulevard, toen al geschreven in haar unieke stijl. De platen van Otis Redding uit haar moeders kast hadden haar als tiener volkomen overrompeld en de zaadjes voor haar eigen sound geplant. Onverstoorbaar en eigenzinnig is ze in de jaren daarna Motown, pop en Franse chanson blijven combineren.

Axelle’s stijl sloeg in ieder geval in als een bom, want in totaal verkocht ze meer dan vijf miljoen albums. Alleen al van A Tatôns werden er meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Sensualité werd door de Fransen verkozen als derde populairste nummer van de jaren 90, in een tijd dus dat Frankrijk nog heel erg neerkeek op de Belgische muziek. En toch riep Axelle elk optreden: “Ik kom uit België!”. De zelfverklaarde Fashion Victim verscheen ook met opzet in outfits - altijd even wow! - van Belgische ontwerpers. 

Anno 2023 geldt Axelle Red nog steeds als één van de strafste artiesten in België én Frankrijk. In totaal maakte ze dertien albums, waarop ze zich meer en meer ontpopte als mensenrechtenactiviste en #MeToo-voorvechtster avant la lettre. Op Sans plus attendre zong ze nog ‘Le monde tourne mal’... Let’s dance’, maar haar Engelstalige album Sisters & Empathy uit 2209 werd volledig geïnspireerd door haar inzet als UNICEF-ambassadrice. Axelles tomeloze liefde voor muziek, passie voor het leven en altruïstische inzet voor een betere wereld liggen aan de basis van al haar activiteiten.

Sinds Rouge Ardent uit 2013 staat Axelle Red anders op het podium: “Vroe¬ger was het echt: ‘veni vidi vici’! Kijk wat ik allemaal kan! Nu zoek ik alleen nog naar zoveel mogelijk manieren om met het publiek echt iets te delen, naar contact.” En laat het nu net dat zijn wat Axelle Red voorop zal plaatsen tijdens ’30 ans de sensualité’: het vieren van 30 jaar carrière met alle songs waarvoor ze zo geliefd is, samen, in connectie met haar publiek.