Return Agenda

Black History Month

Maart is Black History Month (BHM) in België. We vieren de oneindige veerkracht van de zwarte gemeenschap en schijnen een licht op de duistere delen die verborgen of vergeten werden. Verhalen worden herverteld in de vorm van performances, expo’s, debatten, lezingen en meer. Meer dan ooit ligt de nadruk op documenteren en archiveren met als doel zwarte cultuur zijn rechtmatige plek in het culturele landschap te verzekeren. De uiteindelijke drijfveer is het belang aan te tonen van de conservatie en bevordering van culturele diversiteit en het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving.

Ook dit jaar is De Roma partner van Black History Month.

The Power of Assembly

Doorheen de geschiedenis kwamen zwarte mensen in België eenstemmig samen om vastgeroeste ideeën in vraag te stellen. Nieuwe manieren van zijn en denken werden onderzocht en in de praktijk gebracht. De covid pandemie en de protesten tegen institutioneel racisme wakkerden opnieuw het verlangen naar samenhorigheid aan. Wanneer grote groepen mensen spontaan bij elkaar komen ontstaat hoop voor de toekomst. Kennis en engagement vloeien samen om politieke vooruitgang af te dwingen. Samen komen is een krachtig wapen om aan te tonen dat zwarte mensen bestaan en dat er ook voor hen ruimte gemaakt moet worden.

Diezelfde kracht zit ook in de kleinere momenten. Wanneer ze samen bidden, spelen of handel drijven, maar ook wanneer ze rouwen en voor elkaar zorgen. Deze maand staat in teken van het documenteren van deze grote én kleine momenten.

“Ik wil niet in het Engels of het Frans zingen, omdat ik mijn Afrikaanse roots wil eren. Maar ik wil ook een moderne sound, omdat die hoort bij de wereld waarin ik leef. Ik ben een traditionalist met zin voor experiment”, zo verklaart Fatoumata Diawara haar heel eigen stijl. Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, waarbij ze nog als backing optrad, zingt ze in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Maar net als Oumou scoort ze wereldwijd met een universele sound en boodschap.

Wie erbij was in De Roma in 2018, of bij haar dubbelconcert met Roberto Fonseca in 2016, weet dat Fatoumata Diawara geboren is voor het podium. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek helemaal meekrijgt met haar dansmoves, maar nog meer wanneer ze alleen met haar stem en haar gitaar een nummer inzet.

Koop snel je tickets voor Fatoumata Diawara in De Roma!

Denk je ook met zoveel warmte terug aan de spelletjes die je speelde terwijl je opgroeide? Herinner je je de verbondenheid met medespelers en de vreugde na de overwinning? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want AYO organiseert samen met De Roma een African Game Night. Deze avond kadert in Black History Month met als thema ‘The Power of Assembly’. 

Maar daar stopt het niet. Je krijgt ook de kans om mee te beslissen wie voor eens en altijd kan zeggen dat hij de master is in het maken van Jollof! Is het Ghana of Nigeria? Maar laat ons Senegal niet vergeten, die beweert de originele Jollofmaker te zijn? Of sluipt Sierra Leone naar binnen om de prijs te winnen? Ze zeggen wel eens dat iemand die alleen eet, de smaak van het voedsel niet met anderen kan bespreken. 

En alsof dat nog niet genoeg is er ook nog een mini afromarket. Verschillende ondernemers die hun producten, creaties,… tonen en verkopen.

Koop snel je tickets voor het African Game Night event in De Roma!