Return Agenda

Black History Month

Dit jaar staat Black History Month Belgium in het teken van het archiveren en documenteren van het verleden en het heden van zwarte mensen in België. Rwanda en Zoveel Meer (RZM) is een belangengroep die zich al jaren inzet voor geadopteerde Rwandezen. In het kader van Black History Month Belgium nodigde RZM andere geadopteerden uit om deel te nemen aan een de interviewreeks Table Talk.

Uit ervaring weten we dat archieven in het kader van adoptie soms onvolledig of zelfs onbestaand zijn. Vaak roepen ze meer vragen op dan dat er antwoorden komen. Met deze gesprekken wil RZM een blik werpen op de verhalen achter de archieven, bekeken door de ogen van geadopteerde Rwandese Belgen.

Adoptie is weer een hot item. Nederland stopt voorlopig met adopties uit het buitenland. Dat heeft de regering besloten na een pittig rapport van de commissie-Joustra. Hieruit blijkt dat de Nederlandse overheid al sinds de jaren 60 wist van mistoestanden bij interlandelijke adopties, zoals kinderhandel, kinderdiefstal en financieel gewin.

Ook in Vlaanderen is er kennis van mistoestanden bij interlandelijke adopties. Een Vlaams expertenpanel doet nu onderzoek om deze wanpraktijken in kaart te brengen. Zal ook België een verbod op interlandelijke adoptie invoeren?

In deze vierdelige reeks kan je meevolgen hoe adoptie een invloed heeft op het leven van de geadopteerden zelf en wat archivering voor hen betekent.

Iedere zondag in maart, tijdens Black History Month, verschijnt er een nieuwe aflevering, met telkens nieuwe gasten.

Aflevering 1 (zondag 7 maart) met Jean Bosco Safari en Jaak Albert

Aflevering 2 (zondag 14 maart) met Nyiragasigwa Hens en Falko Joseph

Aflevering 3 (zondag 21 maart) met Kaytessi Beynen en Ivo Shimwa

Aflevering 4 (zondag 28 maart) met Uwi, Saar Niragire en Uwera