Birdsong | Film Concert by Hendrik Willemyns (Arsenal)

‘Waar moet muziek naartoe?’ Het is een vraag die Hendrik Willemyns (Arsenal) al langer bezig houdt. Vier jaar geleden gooide hij in zijn film Dance Dance Dance nog een muzikant uit het raam. Nu pakt hij het subtieler aan en maakt hij van de muzikant een prostituee. Want moeten ook muzikanten zich niet prostitueren om te overleven in een tijd waarin ze via allerlei kanalen om aandacht moeten strijden?

Willemyns vroeg bevriende muzikanten en kunstenaars om voor hem gedichten te schrijven en te illustreren vanuit het standpunt van een prostituee. Het boek dat hieruit werd geboren, heet Room of Imaginary Creatures. De film Birdsong, geschreven en geregisseerd door Willemyns zelf, vertelt het verhaal van een jonge vrouw in Tokyo die droomt van een leven als muzikant en er achter komt dat het universum van muziek donker is en bevolkt met gevaarlijke dieren. En poëzie.

De muziek werd gecomponeerd op basis van de gedichten om vervolgens te dienen als soundtrack voor Birdsong om uiteindelijk een thuis te vinden, via een downloadcode, in het boek. Zo werd de Room of Imaginary Creatures, wat in wezen een poëtische naam voor een bordeel is, de nieuwe thuis voor Hendrik’s muziek.

Tijdens het pakkende filmconcert Birdsong komt alles samen: de gedichten uit het boek, de film, de muziek. Samen met Paulien Mathues brengt Hendrik Willemyns de kleurrijke wereld van de Room of Imaginary Creatures op een unieke manier tot leven.

Credits

REGIE: HENDRIK WILLEMYNS; GENRE: DRAMA; MET: NATSUKO KOBAYASHI, MARO AKAJI, KAZUHIKO KANAYAMA; 2019; BELGIË, JAPAN; 0U90; JAPANS GESPR. NED. ONDERTIT.