Close

Een Oscar voor beste internationale film heeft Lucas Dhont niet gewonnen, maar zijn tweede langspeelfilm Close heeft wel voorgoed onze harten gestolen. Het intense verhaal over een pure vriendschap, even intens vertolkt door twee jonge talenten, raakt bij iedere toeschouwer een gevoelige snaar.

De dertienjarige Leo en Remi zijn twee handen op één buik. Ze kennen elkaar al hun hele leven en zijn beste vrienden. Maar hun intense vriendschap wordt abrupt verstoord wanneer een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Leo probeert te begrijpen wat er gebeurd is en zoekt vol vragen toenadering tot Sophie, Remi’s moeder.

REGIE: LUKAS DHONT; GENRE: FICTIEFILM; MET: EDEN DAMBRINE, GUSTAV DE WAELE, EMILIE DEQUENNE; 2022, BELGIË; 1U45; FRANS GESPR. NED. FR. ONDERTIT.

PRIJZEN

Hieronder een greep uit de vele prijzen die deze film won…
Close werd op het Filmfestival in Cannes bekroond met de Grand Prix.
In Oostende konden ze naar huis met maar liefst zeven Ensors, de Ensor voor Beste Hoofdrol (Eden Dambrine), Beste Regie, Beste Scenario, Beste Film, Beste Geluid, Beste D.O.P. en last but not least, de Publieksprijs.
Lukas Dhont won de Gold Q-Hugo op het Chicago International Film Festival, alsook de Silver Hugo voor Beste Speelfilm.
Op het Haifa International Film Festival wonnen ze de Carmel Award voor Beste Internationale Film. De Art Cinema Award ging op het Hamburg Film Festival naar Close in de categorie Beste Film.

PERS

Close van Lukas Dhont is Belgische cinema op zijn best.” (VRT)
"Je hoeft geen chauvinist te zijn om te zien dat Close een van de meest gevoelige, intelligente, kortom, beste films van het jaar is." (DE MORGEN)
"Roerloos, muisstil, in opperste concentratie, en aldoor met een traan op de wimpers, voelden wij mee met de twee jonge hoofdpersonages van Close." (HUMO)
“Deze film laat zelfs de meest ongevoelige hark stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven.” (HLN)
"Al de lofzangen voor Lukas Dhonts Oscarkanshebber Close zijn geen spat overdreven.” (KNACK FOCUS)