Cristina Branco

Met zeventien albums, verschillende wereldtournees en prestigieuze awards op haar naam is Cristina Branco (1972) zonder twijfel één van de grootste fadosterren die Portugal ooit heeft voortgebracht. Nochtans luisterde ze als tiener liever naar Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Joni Mitchell. Tot haar vader haar voor haar achttiende verjaardag een album van Amália Rodrigues cadeau gaf. Dankzij de grote diva van de fadomuziek ontdekte ze dat er geen betere manier was dan fadomuziek om haar emoties tot uiting te brengen.

Een constante in Cristina Branco’s rijkgevulde carrière is haar vernieuwende benadering van het traditionele fadogenre. Haar voorliefde voor jazzmuziek zorgt voor een speelse omgang, haar samenwerking met jonge getalenteerde muzikanten voor een hedendaagse sound. Haar samenwerkingen met de beste tekstschrijvers en tijdloze dichters brengen haar terug dichter de kern van fadomuziek: het perfecte huwelijk van stem, tekst en muziek. Nooit verliest haar muziek het respect voor traditie en de kracht van emotie.

Al voor de vierde keer mogen we Cristina Branco in De Roma verwelkomen. In het voorjaar van 2022 presenteert ze live in onze zaal haar nieuwste album EVA. “EVA is het portret van iemand in tijden van verandering. EVA is wat ik wil zijn”, vertelt de fadista hierover zelf. Dompel je onder in haar unieke fado en laat je meeslepen door de meest getalenteerde muzikanten uit haar thuisland. Branco belooft een intieme en persoonlijke voorstelling met live versies van haar nieuwe nummers, maar ook prachtige versies van eerder materiaal.
Niet te missen!