Dani de Morón Creer para ver

Nieuwe frontman van de flamencomuziek, voor fans van Tomatito, Vicente Amigo, Estrella Morente en Rafael Riqueni Trio.

Dani de Morón (1981) is zonder twijfel één van de beste gitaristen van zijn generatie. Geboren en getogen in Morón de la Frontera, de Zuid-Spaanse gitaarstad bij uitstek. Als tweede gitarist bij Paco de Lucia en generatiegenoot van Estrella Morente heeft hij het traditionele flamencospel als vanzelfsprekend in de vingers, maar tegelijkertijd weet hij als componist én muzikant nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren te ontlokken.

In februari 2019 stond Dani de Morón al eens op het podium van De Roma met sterdanseres Patricia Guerrero en een fantastisch gezelschap zangers en muzikanten. Met zijn nieuwe album Creer para ver keert hij muzikaal én live terug naar de essentie: een man en zijn gitaar. Begeleid door enkel een percussionist en een bassist valt eens te meer op wat een uitzonderlijk begaafde gitarist Dani de Morón wel niet is: hij legt een onevenaarbaar ritme en tempo in zijn spel en laat zijn gitaar klinken als een veelheid aan instrumenten. Je kan nauwelijks geloven dat slecht twee handen zijn gitaar vasthouden, want je hoort ook echo’s van een piano of een contrabas, instrumenten die niet eens mee op het podium staan.

Naast een hommage aan zijn roots in de flamenco, en alle meesters met wie hij het podium deelde, wil Dani de Morón met zijn muziek ook nieuwe horizonten verkennen. De twee mooiste voorbeelden daarvan op Creer para ver zijn de nummers Ani Maamim en Surah, waarmee hij eert betoont aan respectievelijk Avishai Cohen uit Israël en Dhafer Youssef uit Tunesië. Maar in alle nummers blijft één sound overtuigend overeind: die van Dani de Morón zelf. Mis deze passage van Dani de Morón in De Roma niet en laat je live overtuigen door de authentieke en warmbloedige muziek van de nieuwe frontman van de flamenco!

NOOT: het concert van Dani De Morón werd verplaatst van 13 maart 2021 naar 4 februari 2022. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.

Ci-dessous le texte en français.

Dani de Morón (1981) est sans aucun doute un des meilleurs guitaristes de sa génération. Il est élevé dans sa ville natale Moron de la Frontera, la capitale de la guitare du sud de l’Espagne. Deuxième guitariste de Paco de Lucia et ami de génération d'Estrela Morente, il a vraiment la musique flamenco traditionnelle dans les doigts. Mais en tant que compositeur et musicien il crée de nouvelles harmonies en des ambiances originales.

Il a donné un premier concert à De Roma en 2019, avec la célèbre danseuse Patricia Guerrero et une pléiade de fameux musiciens. Avec son nouvel album Créer para ver il retourne musicalement mais aussi littéralement à l’essentiel: un homme et une guitare. Accompagné d’un percussionniste et d’une bassiste, il étale davantage son talent exceptionnel: un rythme incomparable fait résonner sa guitare comme un orchestre entier. On peut à peine comprendre comment les deux mains tenant sa guitare parviennent à évoquer des échos de piano ou de contrebasse et cela en l’absence de ces instruments.

Dani de Morón ne veut pas seulement rendre hommage à la musique flamenco et aux musiciens avec qui il monte sur scène. Il veut aussi découvrir de nouveaux horizons. Par exemple avec Ani Maamim et Surah il rend hommage à respectivement l’Israélien Avishai Cohen et au Tunisien Dhafer Youssef. Mais dans toutes ses compositions un son persiste: celui de Dani de Moron même. Ne manquez pas le passage de Dani de Morón à De Roma et laissez-vous envoûter par la musique authentique et chaleureuse de ce nouveau pionier dans le flamenco.