De Roma TALKS

De Roma gaat opnieuw online met De Roma Talks. Elke donderdag van april lanceren we een nieuwe video waarin een moderator in gesprek gaat met een aantal gasten. Elke aflevering behandelt een nieuw relevant thema.

Met deze reeks wil De Roma verschillende mensen samenbrengen om bij te dragen aan de maatschappelijke dialoog, om suggesties aan te brengen, elkaar uit te dagen en te bevragen. Borgerhout vormt de rode draad doorheen de reeks, want tijdens de gesprekken neemt de moderator zijn gasten mee op wandel.

De eerste aflevering gaat over racisme binnen taalgebruik, de volgende drie behandelen de thema’s duurzame voedselketen, mobiliteit en Ramadan. De Talks worden uitgezonden op 8, 15, 22 en 29 april, telkens vanaf 20:00. Te (her)bekijken op onze social mediakanalen of gewoon via de YouTube-links hieronder!

Aflevering 2: korte keten, het model van de toekomst?

i.s.m. Zuidcafé, 11.11.11, Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkels

We consumeren steeds bewuster en de aandacht voor de korte keten groeit, maar wat betekent dit precies? Waar haal je als consument je producten? Bij de boer om de hoek of bij de bioboer? En wat met lekkernijen die we dichtbij niet kunnen telen zoals koffie of cacao? Primeert de afstand, de rechtvaardige prijs of het ecologische? En blijft korte keten een niche-economie of is het toch het model van de toekomst? Katrien Vanderschoot (VRT-journalist) gaat hierover in gesprek met Tom Ysewyn (beleidsmedewerker bij Oxfam Wereldwinkels), Ruth Van Reusel (mede-eigenaar van coöperatieve buurtwinkel Ricolab) en Maarten Cerpentier (melkveehouder bij BioMilk).

Aflevering 1: racisme binnen taalgebruik

Ons taalgebruik zit vol sluimerend racisme. Taal is namelijk niet alleen taal. Het is ook context, geschiedenis, culturele aannames en politiek. Waarom is het belangrijk om wit te zeggen i.p.v. blank? Is dubbelbloed een betere term dan halfbloed? Mogen enkel mensen van kleur het n-woord gebruiken of gewoonweg niemand? Journalist Anouk Torbeyns zoekt antwoorden op deze vragen met muzikant Miss Angel, dichter Lisette Ma Neza en scenarist Raf Njotea.

Alle data

20:00
De Roma op locatie
bekijk online
20:00
De Roma op locatie
bekijk online
20:00
De Roma op locatie
bekijk online
20:00
De Roma op locatie
bekijk online