Dez Mona

Funky muzikale trip voor fans van The Bony King of Nowhere, Zita Swoon en Absynthe Minded

Dez Mona is een band die blijft verrassen. Nog geen jaar na het weergaloze Lucy, in samenwerking met het Antwerpse Baroque Orchestration X, komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends. De negende langspeler is een muzikale trip geworden, waarop hoekige funk en stuiterende discopop elkaar op meesterlijke wijze afwisselen.

“Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken”, vertelt Frateur. “De teksten mochten simpel en ‘in your face’ zijn”. Op compositorisch vlak gaf Gregory Frateur het stuur in handen van gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist Roel Van Camp. Dat droeg ertoe bij dat Dez Mona op Loose Ends uit zijn comfortzone trad en met een nieuwe sound begon te experimenteren. Zo speelt Van Camp op de nieuwe plaat vaker piano dan accordeon, is het aandeel van de elektronica toegenomen en bevatten sommige nummers ook ietwat bevreemdende, uitgesponnen instrumentale passages.

De nadruk ligt meer dan ooit op het ritme en de groove. Drummer Karel De Backer, de nieuwkomer in de band, geeft de muziek extra punch, terwijl de afwezigheid van een bassist op een ingenieuze manier wordt opgevangen door Bruil en Van Camp. “Op Loose Ends gaan we ‘back to basics’”, geeft Gregory Frateur toe. “Maar dan wél zonder onze herkenbaarheid te verliezen.” Multi-instrumentalist Tijs Delbeke, die enkele jaren deel uitmaakte van Dez Mona, maar inmiddels naar Balthazar verkaste, tekende voor de productie. Frateur omringt zich nu eenmaal het liefst met mensen bij wie hij zich op zijn gemak voelt en die het DNA van Dez Mona in zich dragen.