Drunk

Vier uitgebluste leerkrachten op een middelbare school wagen zich aan een pseudo-wetenschappelijke theorie die het potentieel bezit om hen uit hun depressie te sleuren: de onderschatte kracht van het zuipen! In hun experiment beginnen de mannen met een constante intoxicatie van 0,5 procent, wat verrassend positieve resultaten oplevert. Ze staan vrolijker in het leven en worden creatiever op hun werk, maar wanneer ze beslissen om hun alcoholpercentage op te drijven, worden ze het levende bewijs dat problemen recht evenredig zijn aan de hoeveelheid promille.

REGIE: THOMAS VINTERBERG; GENRE: FICTIEFILM; MET: MADS MIKKELSEN, THOMAS BO LARSEN, LARS RANTHE; 2020; DENEMARKEN; 1U55; DEENS, ZWEEDS GESPR. NL ONDERTIT.

PRIJZEN

Drunk was de grote slokop tijdens de European Film Awards. Hij won niet alleen de prijs voor Beste Film, maar ook die voor Beste Regisseur en Beste Scenario. Hoofdrolspeler Mads Mikkelsen won de Award voor Beste Acteur. In Frankrijk wonnen ze de César voor Beste Buitenlandse Film.

Op de Academy Awards werd Drunk bekroond met een Oscar voor Beste Internationale Speelfilm, en won op de Bafta Awards een Bafta voor de Beste Niet-Engelstalige Speelfilm. Op het Deense Filmfestival werd de film gelauwerd met meerdere prijzen, de zogenaamde Roberts. Een Robert voor Beste Scenario, Beste Montage, Beste Acteur, Beste Regisseur en Beste Film. Op het Gentse Filmfestival kreeg de film de Publieksprijs, alsook op het Göteborg Film Festival én in Londen. Het lijstje van prijzen is eindeloos, maar misschien toch nog een laatste: op het San Sebastian International Film Festival ging Drunk ook nog aan de haal met de Silver Seashell voor Beste Acteur en nog twee Awards voor regisseur Thomas Vinterberg.

PERS

“Thomas Vinterberg is er de cineast niet naar om zijn film te laten verwateren tot een zedenles. Neen, Drunk is béter dan dat, grijpt dieper. ‘Ik mis je’, sms’t Martin naar zijn verdwenen geliefde - en het is een zielsaangrijpend moment, omdat we intuïtief aanvoelen dat Vinterberg zich hier ook richt tot zijn 19-jarige dochter Ida, die enkele dagen na de start van de opnamen om het leven kwam op een Belgische autosnelweg. Vinterberg, de ogen verblind door tranen, riep na een pauze van enkele weken zijn crew en cast opnieuw bijeen, om vervolgens, gesteund door een grootse Mikkelsen en door alle andere acteurs en ploegleden, te eindigen met een prachtige film die naast Festen en Jagten tot zijn allerbeste werk mag worden gerekend.” (HUMO)

Drunk is een meeslepende film over een roekeloos experiment. De feestelijke scènes brengen goed de gelukzaligheid over van zo’n avond die eindeloos lijkt. Als kijker laat dat je niet onberoerd.” (DE STANDAARD)

“Drunk is één van de mooiste films van het jaar - en dat zeggen we zonder ook maar één druppel te hebben gedronken.” (DE MORGEN)

 

Alle data

14:00
Balkon
zittend
Koop tickets
20:00
Balkon
zittend
Koop tickets