Été 85

François Ozons nieuwste over zomerliefjes start misschien als een Franstalige Call Me By Your Name, maar neemt al snel een duistere wending. De 16-jarige Alexis is nog maar net met zijn ouders verhuisd naar een havenstadje in Normandië. Veel vrienden heeft hij nog niet, maar wanneer hij op een stormachtige dag van de verdrinkingsdood gered wordt door bad boy David, heeft hij in elk geval een love interest voor de zomer. David en Alexis beleven een zomer gevuld met boottochtjes, feestjes en motorritjes, maar dan wekt ook de Britse Kate de interesse van David.

De film heeft nog een tweede verhaallijn, die dichter aanleunt bij het heden. Met een voice-over van Alexis die David aanduidt als ‘le future cadavre’ moet er die zomer van 85 toch iets grondig zijn misgegaan. Heeft Alexis David vermoord? Lezers van Aiden Chambers’ jongerenroman Dance on My Grave zullen de twist ongetwijfeld zien aankomen.

REGIE: FRANÇOIS OZON; GENRE: FICTIEFILM; MET: FÉLIX LEFEBVRE, BENJAMIN VOISIN, PHILIPPINE VELGE; 2019; FRANKRIJK, BELGIË; 1U40; FRANS GESPR. NL ONDERTIT.

PERS

“Kijk, voor ons is het simpel: als je er glansrijk in slaagt om het verschrikkelijke 'Sailing' van Rod Stewart in een filmscène zó te gebruiken dat die song warempel uitgroeit tot een bloedmooi anthem voor alle geliefden die hunkeren naar elkaar, dan heb je verdorie een goede film gemaakt … Été 85 is een mooie coming-of-agefilm vol onverwachte magie.” (HUMO)

Eté 85 schetst een mooi beeld van opgroeien in de jaren tachtig, in een zwoele zomer vol grote gevoelens.” (TROUW)

“In stilistisch opzicht is Été 85 een heerlijk nostalgische bonbon. Poloshirts, geföhnde jongenskapsels, dansen met je ellebogen, een dikke walkman op je oren – Rod Stewart … Bananarama … The Cure … - wie net als de regisseur zelf tiener was rond 1985 kan zijn hart ophalen.” (FILMKRANT)

“… het speelse vertelplezier, de knap gestileerde kitsch en nostalgische hunkering druipen er in geuten vanaf.” (KNACKFOCUS)

“Eindelijk een echte zomerfilm voor de cinema’s: François Ozon verenigt liefde en dood in een charmante tienerfilm over verliefde jongens.” (DE STANDAARD)