Everything Everywhere All at Once

Met maar liefst zeven Oscars was Everthing Everywhere All at Once dé grote winnaar op de 95ste Academy Awards. De sciencefictionkomedie schoot de hoofdvogel af met de Oscar voor beste film, het duo Daniel Kwan en Daniel Scheinert won de award voor beste regisseur. Michelle Yeoh werd als eerste Aziatische vrouw ooit bekroond als beste actrice, Jamie Lee Curtis kreeg een gouden beeldje voor beste vrouwelijke bijrol en Ke Huy Quan voor beste mannelijke bijrol.

In deze eigenzinnige en verbluffend gemonteerde film wisselen verschillende alternatieve realiteiten elkaar af. Hoofdpersonage Evelyn heeft heel wat kopzorgen. Ze runt samen met haar man een wasserette, probeert haar belastingen op orde te krijgen en tussendoor nog aandacht te hebben voor haar rebellerende dochter. Net wanneer het allemaal te veel wordt, ontdekt ze dat er een oneindig aantal parallelle universums zijn waarin ze telkens een ander leven krijgt. Zo is ze bijvoorbeeld ook een beroemde filmster, een kungfumeester, een chef-kok en de ultieme held die de wereld moet redden.

REGIE: DANIEL KWAN, DANIEL SCHEINERT; GENRE: FICTIEFILM; MET: MICHELLE YEOH, JAMIE LEE CURTIS, KE HUY QUAN; 2022; VS; 2U19; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

PRIJZEN

Deze film is naast de Academy Awards zowat op elk prestigieus festival in de prijzen gevallen. We noemen er enkele… Monteur Paul Rogers won een Bafta Film Award voor Beste Montage. Op de Golden Globes werd Ke Huy Quan bekroond als Beste Mannelijke Bijrol en Michelle Yeoh als Beste Actrice. Op de Screen Actors Guild Awards won Ke Huy Quan in de categorie Beste Mannelijke Bijrol, Michelle Yeoh won als Beste Vrouwelijke Hoofdrol en Jamie Lee Curtis won als Beste Vrouwelijke Bijrol. Op de Gotham Independent Film Award wonnen ze de Prijs voor Beste Speelfilm. Op de Hollywood Critics Association wonnen ze in de categorieën Beste Scenario, Beste regisseur, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Actrice, Beste Film, en Beste Cast. Michelle Yeoh mocht op het filmfestival in Palm Springs naar huis met de International Star Award als Beste Actrice.

PERS

"Everything Everywhere All at Once is veel. Het is een komedie, een familieverhaal, sciencefiction en heeft geweldige actiescènes die sterk gechoreografeerd en gemonteerd zijn." (FILMTOTAAL)
"Everything Everywhere All at Once is waarschijnlijk de meest opwindende film die je dit jaar gaat zien." (FILMVANDAAG)
"De combinatie van bizarre humor, visuele flair, heerlijke actie en uitmuntend acteerwerk geeft de film een duizelingwekkend karakter.” (HLN)