Gisela João

"Gisela João coloca na tristeza uma pressão que vem do tom com que recebe cada letra. O fado aqui acelera, ganha velocidade como se a tristeza tivesse pressa", schrijft de Portuguese auteur Gonçalo M. Tavares over het nieuwe album AuRora van de gekende fadista . Oftewel vrij vertaald: "Gisela João ondervindt door verdriet een druk die de toon zet voor elke lyric die ze schrijft. Fado versnelt dit gevoel, alsof verdriet haast heeft".

Wie het geluk had om Gisela João live mee te maken bij haar twee eerdere passages, in 2015 en in 2018 in De Roma, herinnert zich inderdaad haar intense inlevingsvermogen bij elk nummer en de emotionele overtuigingskracht van haar prachtige diepe stem. Maar ook de vreugde en de energie waarmee ze op het podium staat, in samenspel met het traditionele akoestische gitaarspel van de begeleidende muzikanten. Want het is live dat fado helemaal tot leven komt, en dat geldt zeker ook voor Gisela João. Met haar ontwapende charme en ongelooflijke muzikaliteit pakt ze elke zaal in.

Als geen ander belichaamt Gisela João de evolutie die fado de afgelopen jaren doormaakte. Er staat een jongere generatie fadista's op die niet alleen dramatische nummers brengt in donkere gewaden, maar een hedendaagse en meer genuanceerde invulling geeft aan het genre. Ook muzikaal gebeuren er dit keer spannende dingen, met Michael League van Snarky Puppy die mee de productie van het nieuwe album verzorgde. Hij tekende voor enkele fantastische arrangementen, zowel van traditionele fadonummers als van een nieuw repertoire. Mis deze live voorstelling van AuRora in De Roma niet, het wordt een fantastische avond!