High Life

Op een ruimteschip dat ten dode opgeschreven is, zijn er slechts twee overlevenden: Monte, een ruwe jongeman, en Willow, het baby’tje dat onder zijn hoede is. Mondjesmaat wordt blootgelegd wat er met de rest van de crew gebeurd is. Die bemanning bestond uit een groep ter dood veroordeelde criminelen die zich vrijwilliger hadden gesteld om deel te nemen aan een wetenschappelijke ruimtemissie om te onderzoeken of het mogelijk is om energie te winnen uit zwarte gaten.

Claire Denis is al decennia lang een vaste waarde wanneer het aankomt op Franse auteurscinema. Met onder andere Beau Travail en 35 Rhums heeft ze al meermaals bewezen dat ze tot de meest fascinerende Europese regisseurs van het moment behoort. High Life is nog maar haar eerste Engelstalige film, waarin ze op moedige wijze zware thema’s zoals het einde van het bestaan verkent.

Credits

REGIE: CLAIRE DENIS; GENRE: SIENCEFICTION; MET: ROBERT PATTINSON, JULIETTE BINOCHE, MIA GOTH; 2018; DUITSLAND; 1U50; ENGELS GESPR. NED. ONDERTIT.

Prijzen

Op Film Fest Gent won de film de prijs voor Beste Muziek, en die eer is volledig aan de Tindersticks. Stuart A. Staples, de frontman van Tindersticks werkte samen met hoofdrolspeler Robert Pattinson en hij is te horen op de song Willow.

Pers

Verwacht van High Life geen entertainend verhaaltje over ruimtereizen, wel een fascinerende film over eenzame mensen die geconfronteerd worden met hun eigen eindigheid.” (DE MORGEN)

De finesse en de licht onderkoelde afstand waarmee Claire Denis vertelt, hebben een hypnotiserend effect.” (DE VOLKSKRANT)

De Franse regisseuse Claire Denis, die hiermee haar eerste Engelstalige film maakt en geheel trouw blijft aan haar immer avontuurlijke oeuvre. Om meteen opnieuw te willen kijken.” (DE STANDAARD)