Hommage à Brel Filip Jordens, Ensemble Martenot & Koperkwintet Brassery

Intussen is het meer dan tien jaar geleden dat Filip Jordens met zijn ‘Hommage à Brel’ op de scène van De Roma stond. Aan de vooravond van Brels geboortedatum (8 april 1929), komt hij met veel plezier terug om er opnieuw een echt Brel-feest van te maken!

Zanger, theatermaker en acteur Filip Jordens is als vertolker van het oeuvre van Jacques Brel een rotsvaste waarde in het B(r)elgische muzieklandschap. Stond hij als 19-jarige jonge hond nog als voorprogramma op de affiche van Arno’s A La Française-concert, reisde hij intussen met ‘Hommage à Brel’ zowat de halve wereld rond. Van Hong Kong tot Berlijn, van Dubai tot Oeganda... En met het Belgisch vorstenpaar op staatsbezoek naar Canada.

Samen met de virtuoze musici van zijn Ensemble Martenot, onder muzikale leiding van pianist Maarten Lingier), weet Jordens als geen ander te ontroeren en te verbazen. Verborgen pareltjes worden opgediept, vergeten liedjes van de jonge Brel afgestoft ... Meer dan ooit blijkt Brels repertoire tijd- en grenzeloos en telkens weer heb je als concertbezoeker het vlammende gevoel deelgenoot te zijn van het mystieke Brel-vuur.

Voor deze De Roma-editie 2023 laten Filip Jordens en de zijnen zich bijstaan door het Antwerpse koperkwintet Brassery. De wereldse invloeden in Brels muziek zijn bij hen in de juiste handen: van Braziliaanse bossa over Vlaamse polka tot de Weense wals... Maar ook in wereldberoemde ballades als La Chanson des Vieux Amants dient het koperkwintet de melodieuze ingetogenheid en de geraffineerde muzikaliteit van de componist.

Maarten Lingier voorziet in voortreffelijke arrangementen en bespeelt de piano. Verder een swingende ritmesectie én natuurlijk de zowel jankende als dansende accordeon van Stijn Bettens. De mysterieuze en unieke tonen van de zeldzame Ondes Martenot (bespeeld door België’s enige Ondiste: Evelyn Groynne) vervolledigen het palet.

Het is niet al goud dat blinkt - aldus het spreekwoord, maar met al dat prachtige koper zal de muziek ongetwijfeld nog feller en mooier schitteren dan ooit tevoren!

Line-up

Filip Jordens, zang & gitaar
Maarten Lingier, piano
Stijn Bettens, accordeon
Jean-Louis Rassinfosse, contrabas
Yves Baibay, drums
Evelyn Groynne, Ondes Martenot
Marc Goris, trompet
Bert Mees, trompet
Hans Verhulst, hoorn
Tommy Verschoore, trombone
Tobe Wouters, bastuba