Jakob Bro: Uma Elmo feat. Jorge Rossy & Arve Henriksen

Gelaagde Amerikaans-Scandinavische jazz voor fans van Thomas Morgan, Joey Baron, Jon Christensen en Palle Mikkelborg.

De Deense gitarist Jakob Bro krijgt al jaren lof voor zijn gelaagde spel en ruimtelijke klank. Niet alleen bij het publiek, want zijn werk wist net zo goed jazzgroten als Paul Bley, Bill Frisell, Lee Konitz, Paul Motian, Tomasz Stańko en Kenny Wheeler te bekoren. Daarnaast weet hij zich te omringen met de strafste muzikanten. Met Mark Turner en Joey Burner vormde hij jarenlang een trio.

Het jaar 2018 betekent de grote doorbraak voor Jakob Bro dankzij de albums Returnings en Bay of Rainbows. In 2019 breidt hij zijn vaste trio uit tot een kwartet en trad hij in wereldpremière op tijdens het BRAND!-festival in Mechelen. Maar niet toevallig is De Roma Bro’s halte bij zijn volgende passage in ons land. Toen hij in 2019 een felgesmaakte masterclass met studenten van het Antwerpse conservatorium begeleidde, maakte hij kennis met de magie van De Roma tijdens het concert van Anouar Brahem. Hij droomde toen van een optreden in onze zaal, en die kans krijgt hij nu!

Wanneer Jakob Bro begin 2022 - eindelijk - live in De Roma zal staan, brengt hij zijn nieuwste album Uma Elmo mee. De titel verwijst naar de middelste namen van zijn twee jonge kinderen, een dochter en een zoon. De jongste werd geboren tijdens de coronapandemie en het is tussen de babydutjes door dat Bro het materiaal voor dit nieuwe album componeerde. En ook het trio waarmee hij het album inspeelde is gloednieuw: Jorge Rossy op drums en Arve Henriksen op trompet. In afwachting van de albumrelease verschijnen er twee singles. Met het nummer To Stanko brengt Bro een hommage aan de Poolse trompetist waar hij nog mee samenspeelde.

Credits

Jakob Bro: gitaar
Jorge Rossy: drums
Arve Henriksen: trompet

NOOT: het concert van Jakob Bro werd verplaatst van 12 april 2021 naar vrijdag 21 januari 2022. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. Naast de datum veranderde ook de bezetting van het concert: het eerder aangekondigde jazzkwartet is een jazztrio geworden.