Lazzaro Felice

Lazzaro, een jonge landbouwer van uitzonderlijke goedheid, leeft in de Inviolata, een gehucht ver van de moderne wereld waar de markiezin Marquise Alfonsina de Luna de plak zwaait. Het leven van de boeren is altijd onveranderd gebleven, ze worden uitgebuit, en op hun beurt misbruiken ze de goedheid van Lazzaro. Op een zomer raakt hij bevriend met Tancredi, de zoon van de markiezin. Een vriendschap die zo kostbaar is dat het hem in een andere tijd zal brengen en Lazzaro naar de moderne wereld zal leiden.

Credits

REGIE: ALICE ROHRWACHER; GENRE: DRAMA; MET: ADRIANO TARDIOLO, ALBA ROHRWACHER, NICOLETTA BRASCHI; 2018; ITALIË; 1U30; ITALIAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

Prijzen

In Cannes won de film de eerste prijs voor Beste Scenario. De Gold Hugo op het Chicago International Film Festival ging naar Lazzaro Felice voor Beste Speelfilm. Alice Rohrwacher werd bekroond met de European University Film Award op de European Film Awards. Op het Jerusalem Film Festival wonnen ze de In Spirit for Freedom Award voor Beste Speelfilm.


In Rotterdam kregen ze de Youth Jury Award. De film won verschillende prijzen op het Catalonian International Film Festival, alsook op het festival in Tromso.

Pers

Een film maken over de kracht van pure, onbaatzuchtige goedheid. Je moet het maar durven in deze cynische tijden. Met Lazzaro Felice serveert Alice Rohrwacher een magische, poëtische parabel die tovert met verschillende Italiaanse filmtradities.” (DE MORGEN)

Dat de film in Cannes uitgerekend de Scenarioprijs won, is een beloning voor de eigenzinnige manier waarop Rohrwacher de meest basale regels van het scriptschrijven aan haar laars lapt. Lazzaro is een bijzonder atypisch hoofdpersonage, vrijwel zonder doel of dramatische evolutie. Maar hij is wel een moreel ankerpunt in verwarde tijden, en een katalysator voor het goede. Ook Rohrwachers regie had wat ons betreft een bekroning verdiend: de laatste akte, waarin een kerkorgel een belangrijke rol speelt, vormt een magisch – welja – orgelpunt.” (DE MORGEN)

De regisseuse van Le Meraviglie komt met een sprookje over het verval van het Italiaanse plattelandsleven. Om te koesteren.” (DE STANDAARD)

Lazzaro Felice, dat in se gaat over de fundamentele veranderingen die Italië de jongste dertig jaar heeft doorgemaakt, is een goedmoedige fabel met het hart op de juiste plaats die diep doet nadenken.” (FILMMAGIE)