Los Versos Del Olvido

De bejaarde conciërge van een afgelegen kerkhof annex mortuarium heeft vrede met zijn job. Hij verzorgt de graven en maakt praatjes met de blinde grafdelver en de chauffeur van de lijkwagen. In het lijkenhuis ontvangt hij bezoekers die op zoek zijn naar een verdwenen familielid of geliefde.

Zijn rustige leventje wordt verstoord wanneer paramilitairen het mortuarium binnenvallen om de lijken te verbergen van een protestmanifestatie die ze bloederig neersloegen in een nabijgelegen stad. Hij wordt weggejaagd en wanneer hij terugkomt zijn alle lichamen verdwenen, behalve dat van een niet-geïdentificeerde jonge vrouw. Hij wil de vrouw kost wat kost een volwaardige begrafenis geven.

Credits

REGIE: ALIREZA KHATAMI; GENRE: MAGISCH-REALISTISCH DRAMA; MET: JUAN MARGALLO, TOMÁS DEL ESTAL, MANUEL MORÓN; 2017; CHILI, FRANKRIJK, DUITSLAND, NEDERLAND; 1U32; SPAANS GESPR. NED. ONDERTIT.

Prijzen

Los Versos del Olvido won in totaal 8 awards en werd 17 keer genomineerd. Op het Beijing International Film Festival won hij de Audience Award en werd hij genomineerd voor Best New Film en Best New Director. Op zowel het Guanajuato International Film Festival and Forum on human Rights als het Venice Film Festival won hij de award voor Best Film.

Pers

Gelukkig brengt Khatami meestal tijdig een toets lichtheid of humor aan. En anders vindt hij wel weer een overrompelend beeld, of een gedenkwaardige link tussen de Griekse mythologie en de helse bureaucratieën uit het universum van Franz Kafka: het mortuariumarchief blijkt een monsterlijk labyrint, waar je de weg kwijt raakt als je je niet door een draad wol laat terugleiden. Op zulke momenten is het bijzonder hypnotiserend hoe Los Versos del Olvido zich op de tast door zijn eigen droomwereld beweegt.” (DE MORGEN)

De Iraniër Alireza Khatami weeft in zijn ambitieuze debuut met tal van touwtjes een heel eigen poëtisch en bezwerend geheel waarin hij opteert voor abstractie en universaliteit, boordevol symboliek.” (FILMMAGIE)