double bill Love & Revenge + N3rdistan Music and Cinema from the Arab world

Love & Revenge: filmische Midden-Oosterse trip voor fans van Omar Souleyman, Gaye Su Akyol, Acid Arab en Marshrou' Leila.

Love & Revenge (Gharam wa Intiqam) is de titel van een absolute cultklassieker uit het gouden tijdperk van de Egyptische cinema. De musical uit 1944 over liefde en wraak bevat alle elementen die nu nog steeds aanwezig zijn in de populaire Arabische cultuur: melodrama en kitsch, maar ook sterke en oprechte emoties, zinderende muziek en indrukwekkende dansstijlen.

Love & Revenge is dan ook de gedroomde naam voor een bijzonder eigentijds artiestiek en muzikaal project, waarbij fragmenten uit Arabische zwart-witfilms live worden gemonteerd bij remixen van Midden-Oosterse classics. Zo passeren verschillende hoogtepunten de revue: de grote successen van Studios Misr in Caïro, de komische musicals naar Hollywoodvoorbeeld, dansende koninginnen Samia Gamal en Tahia Carioca en zingende idolen Leila Moura, Farid El Attrache en Oum Khaltoum. Maar ook de grote muzikale successen van Kadhem Saher uit Irak, Souad Hosni uit Egypte en Sabah uit Libanon.

Rayess Bek komt uit de hiphopwereld, La Mirza is een live video performer. Beide artiesten hebben Libanese roots, maar groeiden op in Frankijk. Samen met Medhid Haddah op de elektrische oud en Julien Perraudeau op de keyboards zorgen ze voor een grensoverschrijdende muzikale dialoog en een unieke live ervaring! “Something completely different and utterly compelling”, belooft The Guardian.

NOOT:  het dubbelconcert van Love & Revenge + N3rdistan werd verplaatst van 11 december 2020 naar 6 oktober 2021. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. 

N3rdistan: eclectische Marokkaanse hiphop voor fans van Kyteman Orchestra, Mashrou' Leila, 47 Soul en Love & Revenge.

N3rdistan is een Marokkaans-Frans collectief dat in 2019 een eerste – titelloos – album uitbracht, maar daarvoor al een heel traject aflegde. Bezielers Walid Ben Selim en Widad Broco leerden elkaar in de vroege jaren 2000 kennen op school in Casablanca. Samen startten ze een hiphopgroep op en probeerden ze het geluid van de Marokkaanse rap te veranderen. Walid en Widad trokken nadien voor hogere studies naar Frankrijk waar ze beiden hun muzikale horizonten verbreedden, elk in heel uiteenlopende groepen speelden en uiteindelijk weer bij elkaar uitkwamen.

Met hun eigen band brengen ze anno 2020 een unieke symbiose van rap, rock en triphop met invloeden van het traditionele genre gnaoua en hedendaagse elektronische muziek. Bijzonder zijn ook de zangpartijen van frontman Walid Ben Selim, waarvoor gedichten van bekende Arabische dichters als inspiratie dienen. Niet zelden hebben de teksten ook een maatschappelijke relevantie, zoals het lot van vluchtelingen. Want net als vluchtelingen van overal ter wereld hun eigen verhalen en melodieën meebrengen, probeert N3rdistan verschillende stijlen en werelden harmonieus samen te laten klinken.