(c) Limerick Films
MOTHER met nagesprek met o.a. regisseur Kristof Bilsen

In de Thaise stad Chiang Mai bestaat een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer. De bewoners worden er door Thaise verzorgers intensief en liefdevol begeleid in de laatste fase van hun leven.

De Belgische regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band; Pomm vertrouwt haar ’s nachts zelfs al haar angsten toe. Want Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen, en dat weegt zwaar op haar gemoed. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.  De krachtige band tussen de bewoners en hun verzorgster stelt onze vooroordelen over zorg en liefde in vraag.

Na de film volgt een nagesprek met regisseur Kristof Bilsen (eerder vertoonden we in De Roma al zijn succesvolle langspeelfilm Elephants Dream), Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen), Willem Lemmens (filosoof, UAntwerpen) en Saloua Berdai (onderzoekster Diverse Elderly Care). Dit nagesprek wordt gemodereerd door Emilie Plouvier (storyteller pur sang die haar eigen en andermans verhaal vertelt, zowel voor als achter de schermen).

Credits

Duur: 1u22 min
Thais, Zwitserduits gesproken met NL/FR dubbel ondertitels
Productie: België, Nederland
Genre: documentaire
Meer info: https://www.motherdocumentary.com/

Pers

MOTHER werd al ontzettend goed onthaald in de internationale pers:
“A radical achievement”, *****- recensie The Guardian (lees hier de volledige recensie)
“Beautiful and sensitive”, Cineuropa (lees hier de volledige recensie)

Reacties

Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) over MOTHER:
MOTHER is geen film over zorgverlening van mensen met dementie in Thailand. Deze film gaat over ieder van ons; het is een allegorie van een strijd voor een kwaliteitsvol bestaan. MOTHER is een film over liefde, onvoorwaardelijkheid en grenzeloze generositeit, een film die onze samenleving, waar nog nauwelijks plaats is voor kwetsbaarheid, een noodzakelijke spiegel voorhoudt. 

Willem Lemmens (filosoof, UAntwerpen) over MOTHER:
MOTHER doet ons nadenken over wat Aristoteles philia noemt: vriendschap die banden smeedt, over de grenzen van landen en generaties heen, zelfs wanneer we radicaal afhankelijk en kwetsbaar zijn geworden. MOTHER toont waar menselijke waardigheid om gaat: de kwetsbaarheid van de ander dragen … en zich gedragen weten.

Saloua Berdai (onderzoekster Diverse Elderly Care) over MOTHER:
Mother gaat over de verschillende gezichten en bijhorende spanningsvelden van ‘graag zien’ en ‘graag gezien worden’ en dit in een wereld waar de globale machtsverhoudingen individuele uitingen van liefde, zoals zorg voor een dierbare of een moeder-kind band, lijken te beïnvloeden en zelfs vormgeven. Via een schijnbaar eenvoudig intiem portret maakt Mother deze complexiteit en de bijhorende - soms tegenstrijdige - emoties behapbaar en tastbaar.