Open Monumentendag Rondleidingen, brunch & dansnamiddag

Open Monumentendag is een cultureel evenement dat ieder jaar in september over heel Europa wordt gevierd. Traditiegetrouw zet ook De Roma de deuren open voor het grote publiek. Kom langs op zondag 11 september, neem een kijkje achter de schermen en ontdek hoe wij concreet werk maken van het thema van dit jaar: duurzaamheid.

De meest klassieke benadering van duurzaamheid is de invalshoek van renovatie en herbestemming. Twintig jaar geleden redden we een vervallen cinemazaal van de sloop door een crowdfunding op te zetten en dankzij de hulp van buurtbewoners. Na de grote heropening in mei 2003 zijn we stappen blijven zetten. Zo zorgen onder meer nieuwe (groen)daken, een vernieuwd ventilatiesysteem en een akoestische installatie ervoor dat we ons publiek nog lang in het beste comfort kunnen blijven ontvangen.

INZET VAN MENSEN
Een andere benadering is de idee dat duurzaamheid ook een gemeenschapsvormend aspect in zich heeft. Burgers willen zich samen inzetten voor het behoud en beheer van ons erfgoed. In dit opzicht wordt De Roma vaak - en terecht! - als schoolvoorbeeld genoemd. De hele werking wordt al twintig jaar lang gedragen door meer dan 400 vrijwilligers die hun hart en ziel steken in ‘hun’ Roma, zowel op avonden met publiek als achter de schermen.

BRUNCH EN T-DANSANT
Voor deze 34ste editie van Open Monumentendag stellen we een speciaal programma samen. In de voormiddag kan je met een gids een kijkje achter de schermen nemen. Je reserveert op voorhand een tijdslot. Vanaf 11:00 is het brunchbuffet in AMOR, het restaurant naast de deur van De Roma, geopend. Een heerlijke combinatie voor of na een gratis gidsbeurt of de ideale overgang naar een namiddag vol dansplezier! Vanaf 15:00 kan je immers zalig dansen op de muziek van Radio Minerva tijdens onze traditionele t-dansant (voor deze gelegenheid helemaal gratis).

Wil je een gidsbeurt combineren met de brunch en/of dansnamiddag, dan kan je via deze link ineens alles tegelijk reserveren. Handig toch!