Return Agenda

Open brief

De Roma houdt de deuren in 2020 gesloten.

Borgerhout, 18/08/2020

Waarom sluiten onze enige kans is om te overleven

Beste muziek-, cultuur-, De Roma-liefhebber,

Met pijn in het hart kondigen we vandaag aan dat onze deuren in 2020 gesloten zullen blijven. Wat keken we er naar uit om jou vanaf september opnieuw te verwelkomen in De Roma voor concerten, dansnamiddagen, films en debatavonden. Maar het virus houdt ons in een wurggreep en het verdict klinkt snoeihard: dit jaar zal het stil blijven in onze zaal. We hopen op een heropening in januari volgend jaar.

De voorbije weken wogen we de besmettingscijfers in de ene hand en onze middelen en mogelijkheden in de andere. De conclusie is even simpel als ontnuchterend. Enkel het sluiten van onze deuren biedt ons de kans om deze crisis als concertzaal en volksschouwburg te overleven. Het virus woekert te wild om dit najaar een stabiele culturele plek te kunnen zijn voor publiek en artiesten. Onze zaal is er op gebouwd om 1.900 mensen te ontvangen. De toegelaten capaciteit voor culturele evenementen blijft voor ons te laag om te overleven. Ons publiek krijgt te weinig zekerheid dat concerten effectief kunnen doorgaan. Ons engagement naar artiesten is te onzeker.

Het coronavirus gedijt prima als er veel mensen dicht bij elkaar staan of zitten, dat is wel duidelijk. Onze zaal is wel ruim en maakt het mogelijk om tafels en stoelen op veilige afstand van elkaar te plaatsen. Daarom hebben we ons tijdens de eerste besmettingsgolf volledig op een nieuwe zaalindeling geconcentreerd. Ons team is bijzonder flexibel en creatief. We stonden klaar om dit varkentje te wassen.

Met de tweede golf werd duidelijk dat het virus niet loslaat. Dat hypothekeert meteen de geplande heropening binnen twee weken en ontneemt elk perspectief op een beduidende verhoging van de toegelaten capaciteit. Weinig publiek betekent lage ticket- en barinkomsten, en daar steunt De Roma in grote mate op.

Met de sluiting dit najaar beperken we de kosten. Concerten plannen, promoten en terug afgelasten is immers ook een intensieve en dure zaak. Zeker als daar geen inkomsten tegenover staan. We zullen de tussentijd gebruiken om bijkomende steun te zoeken voor de geleden schade en voor de lagere inkomsten die in 2021 zeker nog volgen. Openen voor een volle capaciteit van 1.900 mensen lijkt onmogelijk binnen afzienbare tijd. We zoeken dus naar alternatieve financiering om met minder tickethouders onze programmatie weer tot leven te wekken. We vloeken, maar er is geen andere weg.

De sprong naar januari maakt dat onze medewerkers aan een positieve heropstart kunnen werken, na maanden van annuleringen en terugbetalingen. Aan onze 470 vrijwilligers vragen we nog meer geduld dan dat ze al vele maanden hadden. We hopen dat ze er in januari één voor één terug zullen staan.

Met deze brief vragen we om begrip voor deze strategie van jou, als publiek en De Roma-fan. Sommigen onder u zagen hun concert al drie keer verplaatst. Ook voor de artiesten is dit op korte termijn geen fijn nieuws. De baten liggen iets verder in de toekomst: onze zaal moet dit overleven om zowel publiek als artiesten terug te kunnen ontvangen.

Ons restaurant AMOR blijft open. Daar serveren we vanaf september terug ‘Muziek aan tafel’, een driegangenmenu met aansluitend een concert voor beperkt publiek. Dat werd in juli meer dan goed gesmaakt. We gaan ermee door. We moeten daarmee door.

Samen met ons lijdt de hele cultuursector, publiek, artiesten en aanbieders zoals De Roma. Dat terwijl muziek, theater, literatuur en beeldende kunst zoveel houvast bieden in deze onzekere tijden. Er zal veel steun nodig zijn, langs alle kanten. We hopen dat artiesten de sterkte vinden om deze periode door te komen. Wij hopen dat wij gauw terug het podium kunnen zijn, waarop zij schitteren. Wij hunkeren naar onze bezoekers en pinken een traan weg. Wij vechten om er terug te kunnen staan.

Wij geven niet op. Geef ons ook niet op.*

Danielle Dierckx, Algemeen Coördinator

Samen met het bestuur, het ganse team en alle vrijwilligers van De Roma

Wij heropenen in 2021 met vele namen om naar uit te kijken: Tutti Fratelli – Eros & Thanatos – Ruben Block – Mira – Lou Roman Band – Thomas Azier – Nubya Garcia – Stefano Bollani – Flying Horseman – Barbara Dex – Raymond van het Groenewoud – TaxiWars – Kapitein Winokio – Mahmood – 10cc – Judy Collins – Teresa Salgueiro – Geike – The Dead South – Slongs – Die Verdammte Spielerei – Dani de Morón – Bart Van Loo – Wire – Brussels Jazz Orchestra & Kommil Foo – Ibrahim Maalouf – Fire In The Pet Store – Jakob Bro Quartet – Eefje de Visser – Albert Hammond – The Slow Show – Melingo – Mama’s Jasje – Paul Weller – Joe Satriani – Seasick Steve – Torgeir Waldemar - Dries – Antwerp Jazz Orchestra olv Bert Joris feat. Chris Potter – Steel Pulse – John Butler – Stef Bos – Milow – Los Lobos – UB40 – Drive-By Truckers – Wende – Joan Shelley – Smartschade – Clouseau – Alan Parsons Live Project – Black Uhuru

* Als je ons wilt steunen, kan je alle info hiervoor vinden op deze pagina.