Return Agenda

De Roma - 1 jaar na de sluiting

Beste cultuurliefhebber, beste De Roma-sympathisant,

1 jaar. 12 maanden. 365 dagen. 8760 uren. Zo lang is de poort van De Roma vandaag dicht. Het is haast niet te bevatten. Hallucinant, ondenkbaar. Hoe gaat het met je? We vragen het ons af exact 1 jaar na onze verplichte sluiting. Wat missen we je!

Een jaar zonder concerten, zonder film, zonder lekker eten en, bovenal, zonder het warme gevoel van samen iets unieks te beleven. Het vertier en plezier was ver te zoeken. Je leerde hopelijk genieten van andere dingen, maar koesterde vast ook de herinneringen aan een zaal vol ambiance.   

Voor ons was er geen dag zonder blues. Onze kalender liep sinds 12 maart 2020 volledig leeg. Met weemoed keken we naar hoe het was, naar wat had kunnen zijn. We schommelden tussen ongeloof, onrust en hoop. We voelden ons geïntimideerd door COVID-19, maar gepanikeerd hebben we nooit. In augustus besloten we om zelf in lockdown te gaan tot het einde van 2020. Sommige mensen schrokken van die beslissing. Vandaag weten we dat het een deel van onze redding was.

“Hoe gaat het vandaag met De Roma?” Het is een vraag die ons dagelijks meerdere keren wordt gesteld. We kunnen u gerust stellen. Het gaat goed met ons.

In normale jaren organiseren we zo’n 300 activiteiten per jaar en ontvangen we 200.000 bezoekers. Dat kost veel: aan huur, contracten, onderhoud en lonen. Gelukkig steunen we op de hulp van een grote groep vrijwilligers. Onze inkomsten halen we uit giften van sympathisanten, uit de ticketverkoop, het drankverbruik en cultuursubsidies. Die combinatie werkt normaalgezien.

Met COVID-19 verdween het normale. Elke dag was er een zonder nieuwe inkomsten. En het einde kwam nooit in zicht. Onzekerheid troef. Dat had kunnen uitdraaien op een ramp, maar we hebben de schade voorlopig beperkt. Mede dankzij jou.

Vele tickethouders hebben hun ticket geschonken. Particulieren deden een gift. Artiesten waren zo soepel om mee naar nieuwe data te zoeken. Leveranciers droegen hun steentje bij door contracten aan te passen aan onze verminderde activiteiten. De subsidies van het district Borgerhout en de stad Antwerpen konden we behouden en werden aangevuld met steun voor een deel van de geleden schade. Onze vaste medewerkers konden gedwongen ontslag afwenden door terug te vallen op tijdelijke werkloosheid en de Vlaamse overheid ondersteunde De Roma met premies.

Die steun en de beslissing om zoveel mogelijk kosten te besparen, hebben ons in 2020 gered. Wij zijn jullie daar immens dankbaar voor. We hebben de sluiting ook kunnen gebruiken om een aantal noodzakelijke werken te doen. De Roma is een paar pronkstukken rijker. Een lift brengt vanaf nu minder mobiele mensen tot op het balkon. Iedereen evenwaardig cultuur laten beleven, kan nu eindelijk ook bij ons. Ook de brandveiligheid heeft een upgrade gekregen, met veel respect voor het erfgoed in huis.

Maar wat nu? We zijn dan wel een jaar verder, dat betekent niet dat 2021 een wandeling door het park wordt. De onzekerheid duurt voort en dus blijft alle steun nodig. Al sinds december vorig jaar staan we klaar om ons publiek opnieuw met open armen te ontvangen. Ons draaiboek is tot in de puntjes uitgetekend. Handgels, ontsmettingsproducten, mondmaskers, eenrichtingsverkeer … wie onze zaal betreedt, volgt strikte maatregelen om ieders gezondheid te garanderen.

Dat gebeurt ook vandaag al, want achter onze gesloten deuren, is er sinds enkele maanden toch al wat leven in huis. Film- en muziekopnames, , danslessen, een solidariteitsactie, debatten … Ook met gesloten deuren kunnen we nog iets betekenen. Hoe klein ook.

Maar het liefst van al zwieren we de deuren weer wagenwijd open. Liever vandaag dan morgen. Van zodra corona het toelaat, vliegen we er weer in. In onze inkomhal hangt een beloftevol programma uit. Achter het glas staan we te drummen om de slotjes open te schuiven. Geen roest houdt ons tegen. Onze t-shirts zijn gestreken. Vanaf dat het mag, doen we nog zotter dan ooit. Coronaproof, natuurlijk!

Warme groeten,

Danielle Dierckx, Algemeen Coördinator De Roma
Samen met het team, bestuur en alle vrijwilligers

Wie De Roma wil steunen, ontdekt hoe dat kan via www.deroma.be/steun