PÁJAROS DE VERANO

Colombia, jaren ’70. Tijdens een dorpsceremonie binnen de Wayuu-indianengemeenschap op een uitgestrekte woestijnvlakte laat Rapayet zijn oog vallen op de mooie Zaida. Maar om ook echt met haar te kunnen trouwen, is een haast onmogelijke bruidsschat nodig. Rapayet beraamt samen met zijn makker Moisés – die zelf niet tot de Wayúu behoort – een lucratief plan: door marihuana te verkopen aan Amerikaanse hippies, krijgt hij al snel het nodige geld bijeen. Maar met zijn nieuwe handeltje brengt hij wel de eer van zijn volk in gevaar. Rapayet danst ongemakkelijk op de slappe koord tussen misdaad en traditie.

In vijf adembenemend gefilmde hoofdstukken verandert het traditionele Colombia in een arena van drugs, hebzucht, wraak en bloed. Pájaros de Verano is de opvolger van Embrace of the Serpent, waar Ciro Guerra en Cristina Gallego respectievelijk als regisseur en producer aan gewerkt hebben. In tegenstelling tot het gestileerde zwart-wit van die film, spatten de kleuren in Pájaros de Verano van het scherm. Een frisse blik op de drugssmokkelfilm, met een antropologische insteek.

Credits

REGIE: CRISTINA GALLEGO, CIRO GUERRA; GENRE: MISDAAD; DRAMA; MET: CARMIÑA MARTÍNEZ, JOSÉ ACOSTA, NATALIA REYES; 2018; COLUMBIA, DENEMARKEN, MEXICO; 2U05; WAYUU, SPAANS EN ENGELS GESPR. NL/FR ONDERTIT.

Prijzen

Ciro Guerra brak internationaal door met Los viajes del viento (2009), en maakte ook de hypnotiserende zwart-wittrip El abrazo de la serpiente (2015) met Belg Jan Bijvoet in een bijrol. Voor Pájaros De Verano ontving het regisseurskoppel de Prijs voor Beste Film op het filmfestival van Londen.

Pers

“Het resultaat is een mix van een klassiek, The Godfather-achtig misdaadfamilie-epos, een broeierige kartelthriller en een etnografisch docudrama, maar dan zonder dat het spul versneden wordt tot een fletse portie National Geographic-cinema. Het is een licht verslavende film waarvan de ingrediënten perfect in balans blijken en die de cultuur van de wayúu niet misbruikt als exotisch pigment om een magisch-realistisch maffiaverhaal mee te kleuren, maar inzet als een belangrijk onderdeel van een universele vertelling over traditie, ambitie, hoogmoed en de pijnlijke val die daarop volgt.” (KNACK FOCUS)

“Het is de virtuoze combinatie van verschillende tradities – cinematografisch, verhalend en ritueel – die van Pájaros de Verano een unieke filmische ervaring maken en zonder twijfel nu al een van de meest memorabele titels van het filmjaar 2019.” (ENOLA.BE)