Robert Glasper EU/UK Tour 2022

Jazzpianist Robert Glasper is één van de meest vernieuwende muzikanten van het afgelopen decennium. Met maar liefst vier Grammy Awards en negen Grammy-nominaties in acht verschillende categorieën op zijn naam, toont hij aan dat hij als geen ander artistieke en muzikale genres kan verzoenen. Geen wonder, als je leest dat hij opgroeide als zoon van een gospelzangeres die ook optrad met haar eigen band in blues- en jazzclubs.

Sinds Black Radio in 2012 uitkwam bij Blue Note Records, transformeerde Robert Glasper van grote belofte tot absolute wereldster en groeide hij uit tot dé referentie voor verschillende hedendaagse populaire artiesten. Black Radio werd een verzamelnaam waaronder Glasper verschillende albums - studioplaten, live-albums, remixes en EP’s – uitbracht en samenwerkte met grootheden zoals Jay-Z, Erykah Badu, Kanye West, Jill Scott, Mos Def en Bilal. Ook speelde hij de pianostukken in op To Pimp a Butterfly, het iconische album van Kendrick Lamar uit 2015. Naast de vele geslaagde crossovers met hiphop, r&b en elektronica, blijft Glasper de jazzscene wakkerschudden met z’n eigen band The Robert Glasper Experiment.

De laatste twee jaar is Glasper, ondanks de wereldwijde pandemie, niet gestopt met het verruimen van z’n muzikale horizonten. Hij tekende bij Loma Vista Recordings en bracht de mixtape Fuck yo Feelings uit. De twee tracks Shine en Better Than I Imagined waren de voorbodes van het langverwachte nieuwe album Black Radio III. De lijst met featuring artists is weer zonder meer indrukwekkend: Messhell Ndegeocello, H.E.R., D Smoke en Tiffany Gouché. Hoe goed het nieuwe werk live klinkt, blijkt uit de medley van In Tune en Black Superhero die Glasper speelde in The Tonight Show met Jimmy Fallon. Met naast hem op het podium o.a. Rapsody, Amir Sulaiman en DJ Jazzy Jeff.

De nieuwe muziek heeft naast een rijke sound ook een krachtige boodschap. “Black lives matter and so does black love”, vertelt Robert Glasper himself. “Niemand wil een leven zonder liefde, maar toch zijn er in onze zwarte gemeenschap verschillende generaties opgegroeid zonder de tools om liefdesrelaties te doen werken. Maar nu openen mensen stilaan hun ogen voor systematisch racisme, en laten ze toe om de echte problemen te benoemen.” En zo klinkt Robert Glasper anno 2022 relevanter dan ooit!

NOOT: het concert van Robert Glasper in De Roma werd verplaatst van 28 maart 2022 naar 29 augustus 2022. Tickets blijven geldig voor de nieuwe datum.

Line-up

Robert Glasper - Keys
Justin Tyson - Drums
Burniss Travis - Bass
Jahi Sundance - DJ