SCHAPENHELD

Tien jaar geleden ontmoette regisseur Ton van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Op observerende wijze toont de 81 minuten durende filmische documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities. In een overgereguleerde samenleving is zijn zoektocht naar vrijheid een strijd die bijna te moeilijk is om te dragen. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan.

Credits

REGIE: TON VAN ZANTVOORT; GENRE: DOCUMENTAIRE; 2019; NEDERLAND; 1U20; NEDERLANDS GESPR. NL. ONDERTIT.

Prijzen

De documentaire Schapenheld is geëindigd met een 8.9 in de top 10 van beste films volgens het IDFA publiek en mocht met de Publieksprijs naar huis. Op de European Cinematography Awards ging Schapenheld ook niet onopgemerkt voorbij. De film werd er beloond met de prijs voor Beste Cinematografie.

Pers

Schapenheld is een visuele ode aan een oerlandschap dat onvermijdelijk zal vervormen en verdwijnen. Van Zantvoort tilt zijn portret van een herder uit boven dat van een stuurse eenling.” (DE VOLKSKRANT)

Schapenheld idealiseert niets, en de held in kwestie blijkt soms een bevlogen voorvechter, maar even vaak een stekelige rebel - die schapen hoeden niet eens echt leuk vindt. Bij momenten zie je hoe mooi het kan zijn als hij zijn waarden in de praktijk brengt: wanneer hij geduldig met zijn zoon aan een stal timmert voor de lammetjes, of wanneer hij gezond werk verschaft aan mensen die dat nodig hebben. Maar de film toont vooral hoe er voor de familie Hilgers en haar schapen steeds minder speelruimte overblijft, en steeds minder steun, ondanks de gretige media-aandacht. Een gevoelig tijdsdocument.” (DE STANDAARD)

“En als er een ooit een prijs bestaat voor de mooiste drone-filmbeeld mag Schapenheld winnen. Recht van boven gefilmd zien we de kudde schapen bewegen in gezamenlijke vormen, zoals een wentelende school vissen, op die per seizoen weer anders gekleurde heide. Hypnotiserend mooi, nooit eerder zo gezien. Straks misschien wel weg.” (DE VOLKSKRANT)