Shab-e Yalda Het Afghaanse Feest van het Licht
Sponsor: i.s.m. Nasle-Omid

Shab-e Yalda, of de nacht van Yalda, is een eeuwenoude Perzische traditie. Op de langste winternacht van het jaar vieren we in AMOR mee het Feest van het Licht. Omdat de dagen na deze avond steeds langer worden, huldigen we op die manier de overwinning van het licht op het donker. Het wordt een avond gevuld met poëzie, muziek, dans en eten.

Er wordt poëzie voorgedragen van Hafez, Rabia Balkhi en Rumi, zowel in het Perzisch of Pasjtoe, de originele taal van het gedicht, als in het Nederlands. Tussendoor bespeelt de internationale muziekgroep Refa instrumenten zoals de trabla-trommel en de rabab, en wordt de traditionele Attan gedanst. Terwijl kan je genieten van lekkere hapjes zoals granaatappelpitten, noten en gedroogd fruit. Het podium staat ook open voor mensen die zelf een verhaal of poëzie willen voordragen en delen met het publiek.

De warme en intieme invulling van de avond zorgt ervoor dat deze koude eerste winternacht een hoopvolle bijeenkomst is voor jong en oud. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Nasle-Omid, de eerste Afghaanse jongerenvereniging in België.