Souad Massi

In februari 2020, net voor de coronapandemie de wereld helemaal stillegde, trad de Algerijnse artieste Souad Massi op voor een volle De Roma. Met haar sublieme gitaarspel en haar innemende zangstem, begeleid door een ongelooflijke band, bracht ze de hele zaal in vervoering en zorgde ze voor mooie herinneringen die we nog lang nadien konden koesteren. Het doet ons dan ook veel genoegen om te kunnen aankondigen dat in december 2021, als we weer volop mogen samenkomen om te genieten van live muziek, deze topmuzikante opnieuw in De Roma zal staan!

Souad Massi is een inspirerend figuur die als persoon en artieste al een hele weg aflegde. Want haar muzikale nieuwsgierigheid bracht haar in haar jonge jaren al snel verder dan het streng-islamitische land waar ze in de jaren 70 en 80 opgroeide en waar het allesbehalve evident was om als jonge vrouw gitaar te spelen. Eerst trok ze naar Sevilla waar ze met Triana flamencomuziek speelde en met Atakor rockmuziek, nadien verhuisde ze naar Parijs waar ze in 1999 meespeelde met de brassband Carbaret Sauvage. Het is ook in de Franse hoofdstad dat ze haar eerste platencontract tekende en waar ze in 2006 met de Victoire de la Musique een belangrijke erkenning binnenhaalde. Vandaag woont en werkt Massi nog steeds in Frankrijk en zingt ze naast het Arabisch en het Berbers ook in het Frans.

Oumnyia, ‘mijn wens’, is de titel van het zesde en laatste album van Souad Massi. Hierop brengt ze een mix van chaâbi en raï, de populaire Midden-Oosterse popmuziek, en de traditionele liederen van de Berberse Kabyle-cultuur. Net zoals ze in haar liederen verschillende invloeden samenbrengt, zo bespeelt Massi haar gitaar op een bijzonder eclectische manier: je hoort er zowel de poëzie van de grote Arabische schrijvers in, als de lichtheid van reggae en de melancholie van fado. Met haar band bespeelt ze een nog breder register: Arabisch-Andalousisch op de viool, folk op de mandole, Noord-Afrikaanse ritmes met de derbouka en Latijns-Amerikaanse met de percussie.