TEL AVIV ON FIRE

Salam woont in Jeruzalem en moet elke dag naar de set van de Palestijnse soapserie Tel Aviv On Fire in Ramallah, waar hij aangeworven werd als taaladviseur en productieassistent. Deze serie is niet alleen in Palestina enorm populair, maar ook in Israël. Op een dag moet Salam aan het Israëlische checkpoint bij commandant Assi verschijnen, die zijn paspoort afpakt om hem onder druk te zetten om aanpassingen te doen aan Tel Aviv On Fire.

Daarmee kan Assi zijn vrouw imponeren, een enorme fan van de tv-reeks. Elke keer dat Salam de grens oversteekt, geeft Assi hem nieuwe richtlijnen. Salam smokkelt slinks de verhaalwendingen in de soap en wordt zelfs gepromoveerd tot scenarist, maar de Palestijnse producenten clashen met hem over hoe de reeks moet eindigen.

Credits

REGIE: SAMEH ZOABI; GENRE: DRAMA, KOMEDIE; MET: LUBNA AZABAL, KAIS NASHIF, YANIV BITON; 2018; LUXEMBURG, ISRAËL, BELGIË; 1U40; ARABISCH, HEBREEUWS GESPR. NL/FR ONDERTIT.

Prijzen

Tel Aviv on Fire won heel wat prijzen. Op het Filmfestival in Venetië won de film de prijs voor Beste Film en Beste Acteur (Kais Nashif). Ook in Seattle wonnen ze de prijs voor Beste Film. Daarnaast werd hij op de Awards of the Israeli Film Academy bekroond met de prijs voor Beste Scenario.

Pers

“Een komedie over het Israëlisch-Palestijns conflict? Lastig maar niet onmogelijk, bewijst Tel Aviv on Fire van de Palestijns-Israëlische regisseur Sameh Zoabi, een komedie die nooit vervalt in galgenhumor of sarcasme. Zoabi’s sterke uitgangspunt: soapseries verenigen de wereld.” (NRC)

“Zoabi houdt het luchtig, slalomt om politieke valkuilen, durft de humor te zien van sociaal-maatschappelijke absurditeiten, voert nieuwe problemen op als de oude net opgelost lijken, en prikt precies in de pijnpunten als het allemaal te vrolijk dreigt te worden.” (DE VOLKSRANT)