Trombone Ensemble Nabou Claerhout

Vijf trombonisten en een driekoppige ritmesectie: die unieke muzikale synergie wekt Nabou Claerhout tot leven met haar eigen Trombone Ensemble. Al jarenlang was zo’n project één van de droomprojecten op haar bucketlist, en dankzij Jong Jazztalent Gent (de award van Gent Jazz) en Rataplan zag ze de creatie in het voorjaar 2022 alreeds werkelijkheid worden. In de zomer van dat jaar opende het achtkoppige gezelschap zowel Gent Jazz als Jazz Middelheim.

In januari 2023 was Nabou de artist in residence tijdens het Brussels Jazz Festival in Flagey, waar ze het Trombone Ensemble als één van de drie carte blanche-projecten voorstelde. In een uitverkochte Studio 4 trad de Amerikaanse trombone-legende Robin Eubanks mee aan in de line-up als special guest, nadat hij eerder ook op mee in de studio dook met het jonge collectief tijdens de albumopnames. Hun zelfgetitelde debuutplaat verschijnt in november 2023 via W.E.R.F. Records.

Nabou componeerde het volledige repertoire voor haar Ensemble zelf, en deed dat zonder oogkleppen op. Tijdens het schrijven van de muziek ging ze op zoek naar de brede mogelijkheden van de trombone: “Het doel is om je zowel te verwennen met warme, zachte, dragende delen om nadien het pittige en kordate karakter van de trombone te ontdekken.” Ook die ritmische speelsheid, die we in Nabou’s composities vaker horen bij haar kwartet N∆BOU, sijpelt subtiel door in dit bandgeluid.

Ondanks de ongewone bezetting van vijf diverse jazztrombonisten, ieder met een andere achtergrond, krijg je toch een zeer homogene klank te horen, die vol speelsheid en kleine details zit. “Ik heb geprobeerd plaats en focus te maken voor ieder individu. En uiteraard is er ook een glansrol weggelegd voor de ritmesectie met gitaar, contrabas en drums.”

Toen Nabou op zoek ging naar dé gedroomde collega-jazzmuzikanten voor dit project, kwam ze uit bij artiesten uit eigen land, maar ook van óver de landsgrenzen heen, uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. “In de selectie van de trombonisten ging ik op zoek naar specifieke klankkleuren, maar ook naar persoonlijkheid. Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is in het samenspel, maar dat ook iedere muzikant op zich sterk genoeg is voor de solo partijen.”

Omdat ze in de benadering van zowel de composities als van de trombone als instrument grenzen wil verleggen, bleek de heuse crème de la crème van de nieuwste generatie onmisbaar. “Ik selecteerde een handvol Europese trombonisten waarmee ik al dan niet al samenspeelde, maar die me vooral geweldig inspireren. Het zijn stuk voor stuk jonge mensen die heel wat in hun mars hebben en in eigen regio of land al significante projecten op hun naam hebben staan.”

LINE-UP
Nabou Claerhout (trombone, composities)
Rory Ingham (UK) (trombone)
Peter Delannoye (trombone)
Nathan Surquin (trombone)
Tobias Herzog (DE) (bastrombone)
Gijs Idema (gitaar)
Cyrille Obermüller (contrabas)
Daniel Jonkers (NL) (drums)