Wim Mertens

Na de Inescapable Tour, ter ere van 40 jaar muzikale carrière, lanceert Wim Mertens een nieuw project. Met het Wim Mertens Ensemble vult de Vlaamse componist zijn piano en stem aan met blazers: sopraan/altsax, trompet/bugel, hoorn/Wagnertuba en trombone. Voor het eerst hoor je zijn allergrootste composities, zoals Humility, Wound to Wound, The Scene en Struggle for Pleasure, verrijkt met de geweldige sound van blazers. Maar ook zijn recenter werk, zoals European Grasses, Victims over Victors en Sappho. Laat je live in De Roma meevoeren door de subtiele mozaïek aan emoties die Mertens composities kenmerken.

Wim Mertens begint muziek te maken in 1980, nadat hij eerst als musicoloog en radiomaker heeft gewerkt. Zijn eerste release, For Amusement Only, is een muziekopname die alleen bestaat uit het geluid van flipperkasten. Ook met de opvolgers maakt Mertens naam: At Home-Not at Home (1981), Vergessen (1982), Struggle for Pleasure (1983) en Maximizing the Audience (1984). Naast het bijzondere eigen werk, componeert Mertens voor verschillende ensembles en symfonische orkesten. Anno 2022 heeft Mertens meer dan 70 albums op zijn naam staan en heeft hij met zijn muziek over heel de wereld gespeeld, van Noord-Amerika tot Japan.

Wie nog niet helemaal vertrouwd is met het werk van Wim Mertens, moet zeker naar Inescapable (2019) luisteren. De limited edition-boxset biedt een overzicht van vier decennia carrière. Daarna volgen nog The Gaze of the West (2020) en Heroides (release op 25 maart 2022), waarvan het lyrische nummer Sappho een voorbode is. Voor deze plaat laat Mertens zich inspireren door de Heroides van Ovidius, waarin de Romeinse dichter brieven bundelt van bekende vrouwen uit de mythologie.