
De Roma, dat is genieten van muziek of cinema in een prachtige zaal. Dat is feesten in het wilde gewoel of een streepje muziek bij kaarslicht. Dat is nadenken dankzij een boekvoorstelling, een documentaire, een debat. De Roma, dat is een plek waar meer dan 600 vrijwilligers, jong en oud, arm of rijk zich welkom voelen.
Een huis om te genieten
Na 20 jaar leegstand en verkommering blinkt De Roma als een parel aan de Borgerhoutse Turnhoutsebaan. De Roma is een echte volksschouwburg waar iedereen tegen een democratische prijs kan genieten van zeer uiteenlopende muziekgenres: pop en rock, jazz en afrobeat, folk en roots, fado en flamenco, hiphop en electro, chanson en klassiek... het staat allemaal op het programma. Ook theater krijgt een plaats en er wordt gedanst op volksbals of retroparty’s. In Cinema Roma genieten klein en groot van oude klassiekers, kwaliteitsfilms uit alle contreien. Circus, rommelmarkt, weggeefbeurs en buurtevenementen vinden er onderdak. De variëteit in aanbod, in publiek en partners is haar grote trots en troef. Het aanbod is voor ieder wat wils, maar ook van ieder die iets kan bieden. De gevestigde waarden moeten hand in hand gaan met vernieuwing. Op het podium prikkelen vertrouwde en vernieuwende cultuurproducties elkaar.
Een huis met een boodschap
De programmatie is niet vrijblijvend. De Roma is een speler in een stad met vele uitdagingen en dat laat haar niet koud. Maatschappijkritische muziek, film, literatuur, expo of theater voelen zich thuis in dit huis. Boekpresentaties, debatten, voordrachten wakkeren de zoektocht naar constructieve oplossingen aan. Want niets is ooit af en niets is voor altijd. De Roma is een culturele en sociale innovator, die initiatieven van solidaire buren en burgers oppikt in functie van de maximale vrijheid van iedereen. In de maatschappelijke betrokkenheid van de Roma ligt haar toekomst als uniek cultuurhuis. Rechtvaardigheid, (internationale) solidariteit, samenleven en duurzaamheid draagt ze hoog in haar vaandel.
Een huis van mensen
De ontembare, enthousiaste betrokkenheid van professionele medewerkers én vrijwilligers vormt de sleutel tot het succes. De Roma staat er dankzij dat virtuele collectieve eigenaarschap van mensen die van dit huis houden en met de handen uit de mouwen de dagelijkse werking garanderen. Deze warme vonken slaan over op de artiesten en het publiek, die De Roma zo ook -terecht - als ‘van hen’ beschouwen. Het is een permanente opdracht om de ramen en deuren zo wijd mogelijk open te zetten voor alle mensen, die mee deel willen uitmaken van de volksschouwburg. Iedereen is even welkom.
Een huis met een verhaal
Het huis is een pilaar waar Borgerhout mee op steunt. Dat was vroeger zo. Dat is nu zo. Haar erfgoedwaarde staat ten dienste van het publiek. De Roma was voor oudere generaties slechts een levendige herinnering, vandaag maakt verloedering plaats voor nieuwe dynamiek. Vele vrijwilligers steken vanaf de allereerste renovatieweekends de handen uit de mouwen. De heropening is een schitterend project dat van onderuit is ontstaan en dat is uniek, een brede uitnodiging om het heft in eigen handen te nemen. Idealisme, pioniersgeest en solidariteit krijgen in De Roma een echte betekenis.
Onze Roma
De Roma, dat zijn die tallozen die als een ‘wij’ ‘hun’ schouwburg een actief warm hart toe dragen. Het is een project, een werk dat nooit af zal zijn. Aan de weg blijven timmeren, met veel enthousiasme en engagement, is de uitnodigende opdracht. De Roma blijft geloven, hopen, dromen. En doet geloven, hopen en dromen. Enthousiasme is het waarmerk. Werken aan een leefbare, aangename stad waar mensen elkaar ontmoeten en samen dingen beleven. Hopen dat de positieve uitstraling van De Roma en van de vele andere Borgerhoutse initiatieven, de maatschappij rondom verder positief kunnen veranderen. Dromen dat steeds meer mensen uit hun zetel komen, sommigen uit hun sociaal isolement, om te genieten van een voorstelling in De Roma. In hun Roma. In onze Roma.

Een levend monument
De afgelopen jaren hebben we zeer sterk geïnvesteerd in onze majestueuze zaal. Deze inspanningen en verwezenlijkingen zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2016 sleepten we de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs in de wacht. De lovende commentaren van de jury en minister-president Geert Bourgeois klonken ons als muziek in de oren. Bovendien wonnen we de Publieksprijs, een waardering van onze vele bezoekers en sympathisanten die nog steeds nazindert. En sinds 2017 mag De Roma zich twee jaar lang Het Schoonste Gebouw van Antwerpen noemen.
We hebben veel oog voor de rijke geschiedenis van onze film- en variétézaal. Allerhande artefacten en machines worden bijvoorbeeld met zorg bewaard en ontsloten in de oude filmprojectiecabine die ingericht is als minimuseum. Deze is toegankelijk tijdens opendeurdagen (zoals Open Monumentendag en de Cinema Roma Film- en Vinylbeurs) en gegidste rondleidingen. De Roma onderschrijft op deze manier de missie en visie van Herita: door openstelling en publiekswerking werken aan een breder publiek draagvlak voor monumenten, landschappen, archeologie en varend erfgoed.
Voor groepen vanaf 8 tot maximum 15 personen:
Laat je inwijden in de magie van de zevende kunst! Ontdek hoe het er aan toe ging in de Roma rond 1950. Hoe hard er werd gewerkt in de projectiecabine achteraan in de nok van de zaal om je van de film te laten genieten. Luister naar het fascinerende verhaal over de dagtaak van de filmoperateur en laat je verbazen door de machinerie achter de film!
Een gecombineerde rondleiding die je zowel meeneemt naar de projectiebunker hoog boven, als achter de schermen. Deze rondleiding duurt 2 uur.
Voor groepen van 10 tot maximum 40 personen (zodra de groep groter is dan 24 personen, splitsen we op in twee kleinere groepen en voorzien we twee gidsen):
Onze vrijwilliger-gidsen vertellen met veel enthousiasme het verhaal van 1928 en nu. Het gebouw en zijn eigenaars, de films en optredens, de ondergang en de heropbouw: het komt allemaal aan bod. Daarnaast staan ze ook stil bij het huidige programma, de huidige vrijwilligerswerking en de inspanningen van de organisatie om energiezuinig en milieubewust te werken. Een rondleiding die je meeneemt achter de schermen (podium, backstage, balkon, keuken, projectiecabine, ...). Deze rondleiding duurt 1,5 à 2 uur.
Praktisch:
Een rondleiding kan aangevraagd worden bij Rob Gielen (via e-mail of 03 600 16 51).
Een of twee gidsen (afhankelijk van de grootte van de groep) nemen je mee achter de schermen van onze zaal. Hiervoor moet u 1,5 à 2 uur vrij houden.
Hou er aub rekening mee dat er wat trappen (naar kelder, balkon, zolder) gedaan moeten worden. De leuke verborgen plekken bevinden zich immers niet op de benedenverdieping.
We vragen geen vaste vergoeding voor de rondleiding. Een vrije gift in gesloten enveloppe of een storting op onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting is zeer welkom.
De Roma is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Verschillende trams en bussen stoppen vlak voor de deur aan de bovengrondse halte ‘De Roma’ of in metrostation ‘Zegel’, op minder dan een minuut wandelen van zaal. Meer info over de bereikbaarheid vindt u hier.
Combi tip: de Bode van Borgerhout
Voor of na een kijkje achter de schermen van onze zaal nog goesting in meer? U zou dit ook kunnen combineren met een bezoek aan die andere Borgerhoutse erfgoedparel, op wandelafstand dan nog: is het een kasteel? Is het een kerk? Nee, dat is het niet! Midden op het Moorkensplein staat het statige districtshuis. Ontdek dit mooie gebouw op een originele manier; luister, wandel, kijk en kom zo meer te weten over dit imposante huis van Borgerhout en haar illustere bewoners. Krijg een unieke inkijk achter deze dikke muren dankzij een hoorspel dat feiten en fictie vermengt! Dit is een gratis en permanent aanbod. U hoeft zelfs niet te reserveren. Alle info vindt u hier.