Engagement & Erfgoed

Een unieke volksschouwburg in hartje Borgerhout

De Roma, dat is internationale creatieve klasse in een prachtige zaal.
Dat is feesten in het wilde gewoel of een streepje muziek bij kaarslicht.
De Roma, dat is een plek waar jong en oud, arm of rijk zich welkom voelen.

Een huis om te genieten

Na 20 jaar leegstand en verkommering blinkt De Roma als een parel aan de Borgerhoutse Turnhoutsebaan. Het is een echte volksschouwburg waar iedereen tegen een sociale prijs kan genieten van zeer uiteenlopende muziekgenres. Van swing, jazz, wereldmuziek, over pop en het levenslied tot klassiek. Ook theater krijgt een plaats en er wordt gedanst op volksbals of retroparty’s. In Cinema Roma genieten klein en groot van oude klassiekers, kwaliteitsfilms uit alle contreien. Circus, rommelmarkt, weggeefbeurs en buurtevenementen vinden er onderdak. De Roma staat voor Genot met de grote G. De variëteit in aanbod, in publiek en partners is haar grote trots en troef. Het aanbod is voor ieder wat wils, maar ook van ieder die iets kan bieden. De gevestigde waarden moeten hand in hand gaan met vernieuwing. Op het podium prikkelen en bevruchten vertrouwde en vernieuwende cultuurproducties elkaar.

Een huis met een boodschap

De programmatie is niet vrijblijvend. De Roma is een speler in een stad met vele uitdagingen en dat laat haar niet koud. Maatschappijkritische muziek, film, literatuur, expo of theater voelen zich thuis in dit huis. Boekpresentaties, debatten, voordrachten wakkeren de zoektocht naar constructieve oplossingen aan. Want niets is ooit af en niets is voor altijd. De Roma is een culturele en sociale innovator, die initiatieven van solidaire buren en burgers oppikt in functie van de maximale vrijheid van iedereen. In de maatschappelijke betrokkenheid van de Roma ligt haar toekomst als uniek cultuurhuis. Rechtvaardigheid, (internationale) solidariteit, samenleven en duurzaamheid draagt ze hoog in haar vaandel.

Een huis van mensen

De ontembare, enthousiaste betrokkenheid van professionele medewerkers en vrijwilligers vormt de sleutel tot het succes. De Roma staat er dankzij dat virtuele collectieve eigenaarschap van mensen die van dit huis houden en met de handen uit de mouwen de dagelijkse werking garanderen. Deze warme vonken slaan over op de artiesten en het publiek, die De Roma zo ook -terecht - als ‘van hen’ beschouwen. Het is een permanente opdracht om de ramen en deuren zo wijd mogelijk open te zetten voor alle mensen, die mee deel willen uitmaken van de volksschouwburg. Iedereen is even welkom.

Een huis met een verhaal

Het huis is een pilaar waar Borgerhout mee op steunt. Dat was vroeger zo. Dat is nu zo. Haar erfgoedwaarde staat ten dienste van het publiek. De Roma was voor oudere generaties slechts een levendige herinnering. Vandaag maakte verloedering plaats voor nieuwe dynamiek. Vele vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. De heropening is een schitterend project dat van onderuit is ontstaan en dat is uniek. Frustratie en verzuring maakten plaats voor de brede uitnodiging om het heft in eigen handen te nemen.. En zo opende de roemrijke zaal opnieuw. Idealisme, pioniersgeest en solidariteit krijgen in De Roma een echte betekenis.  

Onze Roma

De Roma, dat zijn die tallozen die als een ‘wij’ ‘hun’ schouwburg een actief warm hart toe dragen.. Het is een project, een werk dat nooit af zal zijn. Aan de weg blijven timmeren, met veel enthousiasme en engagement, is de uitnodigende opdracht. De Roma blijft geloven, hopen, dromen. En doet geloven, hopen en dromen. Enthousiasme is het waarmerk. Werken aan een leefbare, aangename stad waar mensen elkaar ontmoeten en samen dingen beleven. Hopen dat de positieve uitstraling van De Roma en van de vele andere Borgerhoutse initiatieven, de maatschappij rondom verder positief kunnen veranderen. Dromen dat steeds meer mensen uit hun zetel komen, sommigen uit hun sociaal isolement, om te genieten van een voorstelling in De Roma. In hun Roma. In onze Roma.

Open Monumenten

Vind je het belangrijk dat historische gebouwen en plaatsen behouden blijven? Wil je er mee voor zorgen dat monumenten opengesteld worden zodat iedereen ervan kan genieten? Maak je dan vandaag nog lid van Open Monumenten. Met jouw steun en engagement krijgen nog meer historische plekken een nieuw leven. Open Monumenten wil iedereen fan maken van erfgoed en jong en oud inspireren om op pad te gaan, de leukste evenementen mee te pikken en te genieten van de rijkdom die Vlaanderen zo uniek maakt. Samen met hun leden willen ze wegen op het beleid en de samenleving aansporen om monumenten te koesteren, ze naar waarde te schatten en ze een nieuw leven te geven.