20 jaar De Roma: bekijk onze videoportretten

Twintig jaar geleden sloegen honderden vrijwilligers uit Borgerhout en omstreken de handen in mekaar om een totaal vervallen zaal Roma na jaren van leegstand te renoveren en te heropenen. Het begin van een ongezien succesverhaal. Het aantal verhalen uit die twee decennia De Roma is niet op één hand te tellen. Ter ere van 20 jaar De Roma publiceren we van nu tot aan onze feestweek in mei 11 videoportretten door Vogelvlucht waarin je het verhaal van De Roma ontdekt. 

11. Inge Goovaerts over Cinema Roma
De Roma werd in 1928 gebouwd als majestueuze cinemazaal. Ondertussen is ze uitgegroeid tot veel meer dan dat, maar de magie van de cinema hangt er nog steeds en er worden nog steeds films vertoond. Cinema Roma staat garant voor een breed aanbod van kwaliteitsfilms met veel aandacht voor Belgische regisseurs, een democratische prijs (5 euro voor een film) en een gezellige foyer om na te praten. Vrijwilliger Inge Goovaerts zet Cinema Roma met stip in haar agenda: “Eerlijk waar: in De Roma heb ik nog geen enkele slechte film gezien.”

10. Naima Annouri over De Roma als huis van verbinding
Ieder jaar tijdens de ramadan organiseert De Roma in samenwerking met verenigingen uit de buurt één of meerdere iftars. Een feestelijk moment waarop Borgerhoutenaren die wel en niet meedoen met de ramadan samenkomen en  samen genieten van een heerlijke maaltijd. Een mooi voorbeeld van De Roma als een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Naima Annouri zit al jaren in het bestuur en heeft veel connecties in de Marokkaanse gemeenschap van Borgerhout. Ze vertelt over het belang van dergelijke feesten van verbinding.

9. Kathy De Keukelaere over de backstage
De Roma backstage. Dé plek waar artiesten een warm welkom genieten en in de watten worden gelegd met lekker eten en comfortabele loges. De talloze getuigenissen in het gastenboek spreken voor zich. Talrijk zijn ook de vele verhalen uit de backstage. Van de komst van Nick Cave tot de wafels met kip van Macy Gray. Trouwe vrijwilliger Kathy neemt ons maar wat graag mee achter de schermen.   

8. Rob Gielen over de herkomst van de naam Roma
Over hoe De Roma aan zijn naam is gekomen, doen tal van verhalen de ronde. Vaste medewerker van het eerste uur Rob Gielen vertelt hoe het nu echt zit en toont waar in het gebouw je tot op de dag van vandaag nog verwijzingen terugvindt naar de ontstaansgeschiedenis van De Roma.

7. Nisran Azouaghe over haar favoriete beelden als huisfotograaf
Al jaren werkt De Roma samen met een team van professionele huisfotografen. Ze leggen de talloze mooie momenten die zich afspelen op het podium, in de zaal en daarbuiten vast voor de eeuwigheid. Het archief aan beeldmateriaal is immens. Nisran Azouaghe werkt al jaren als huisfotograaf voor De Roma en beleefde er tal van mooie momenten. Ze toont ons graag enkele van haar favoriete beelden die ze in De Roma maakte. 

6. Vrijwilliger Bieke Vandenbosch over de superhelden van de vliegende brigade
Als je naar een concert of voorstelling in De Roma komt, word je ontvangen door vrijwilligers. Met een glimlach nemen ze je jas aan, schenken je drankje in en wassen je glas af. Maar weet je dat ze er de volgende ochtend ook staan? Om met dezelfde glimlach toiletten te kuisen, de vloeren op te blinken en tafels en stoelen te zetten? Maak kennis met de vliegende brigadiers, de dappere helden achter de schermen van De Roma! Bieke Vandenbosch is één van de trouwe vliegende brigadiers.

5. Stef Kamil Carlens over de concertzaal
De Roma is op twintig jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste concertzalen van België. Talloze artiesten stonden er op het podium. Zo ook Stef Kamil Carlens, die er zowel solo, als met Zita Swoon, als met diverse andere artiesten meerdere keren speelde. “De Roma is zo’n belangrijke plek in Antwerpen. Belangrijk voor iedereen, maar zeker ook voor mij. Ik speel hier heel graag én ik kom hier ook heel graag naar concerten kijken. Ik dank alle vrijwilligers en medewerkers met heel mijn hart en ik denk dat ook heel de stad hen dankt met heel ‘hun’ hart.”

4. Vrijwilliger Viv Le Clef over de T-dansants
De T-dansants in De Roma zijn al twee decennia een begrip. Bijna maandelijks verandert De Roma op woensdag- of zondagnamiddag in een gezellige danstempel. De dj van Radio ‘alle senioren willen hem horen’ Minerva haalt de meest dansbare hits van de afgelopen decennia boven: rock-’n-roll, swing, jive, disco, een wals, de hucklebuck, de lambada … Ze komen allemaal aan bod. En je krijgt er nog een gratis kopje koffie/thee en een stukje cake bovenop. Vrijwilliger Viv Le Clef staat al jaren achter de vestiaire tijdens de T-dansants, ze mist er zelden één.

3. Medewerker Joyce Loir over de brede programmatie
De Roma is een inclusief huis in een wijk die cultureel erg divers en rijk is. Met tal van  projecten, activiteiten en concerten toont De Roma dat het een volkschouwburg is waar iedereen welkom is en waar verschillende aspecten verbonden aan heel diverse culturen, religies of geloofsovertuigingen worden gevierd. Dat gebeurt op tal van manieren: met filmavonden, debatten, culinaire avonden, boekvoorstellingen én concerten. Een mooi voorbeeld is Rumba Divas, een concertavond in samenwerking met de Belgische-Congolese filmmaker Monique Mbeka Phoba over de rol van vrouwen in de rumba. Programmator Joyce Loir vertelt.

2. Vrijwilliger Paul Schrijvers over de opening
Tranen, emoties, applaus en stralende gezichten. Het is gelukt: na 20 jaar leegstand heropent De Roma op 15 mei 2003 de deuren. Het is het begin van een driedaags volksfeest. Vrijwilligers staan te drummen voor de oprollende poort. Vrijwilliger Paul Schrijvers was erbij en herinnert zich de uitzonderlijke sfeer en opwinding die er toen heerste.

1. Oprichter Paul Schyvens over het begin
Januari 2003. Bezieler Paul Schyvens kondigt een reeks werkweekends aan. De Roma is een stort, de hele zaal ligt vol afval en puin. Maar de schoonheid die er onder schuilgaat, trekt talloze vrijwilligers aan die de handen uit de mouwen willen steken. De lijsten voor vrijwilligers stromen vol. Er wordt met man en macht gewerkt om in mei van dat jaar een eerste voorstelling in De Roma te kunnen geven en de iconische zaal na jaren van leegstand en verloedering te heropenen.