20 jaar De Roma: videoreeks

Twintig jaar geleden sloegen honderden vrijwilligers uit Borgerhout en omstreken de handen in mekaar om een totaal vervallen zaal Roma na jaren van leegstand te renoveren en te heropenen. Het begin van een ongezien succesverhaal. Het aantal verhalen uit die twee decennia De Roma is niet op één hand te tellen. Ter ere van 20 jaar De Roma publiceren we van nu tot aan onze feestweek in mei 11 videoportretten door Vogelvlucht waarin je het verhaal van De Roma ontdekt. 

4. Vrijwilliger Viv Le Clef over de rijke traditie van T-dansants

De T-dansants in De Roma zijn al twee decennia een begrip. Bijna maandelijks verandert De Roma op woensdag- of zondagnamiddag in een gezellige danstempel. De dj van Radio ‘alle senioren willen hem horen’ Minerva haalt de meest dansbare hits van de afgelopen decennia boven: rock-’n-roll, swing, jive, disco, een wals, de hucklebuck, de lambada … Ze komen allemaal aan bod. En je krijgt er nog een gratis kopje koffie/thee en een stukje cake bovenop. Vrijwilliger Viv Le Clef staat al jaren achter de vestiaire tijdens de T-dansants, ze mist er zelden één.

3. Medewerker Joyce Loir over de brede programmatie
De Roma is een inclusief huis in een wijk die cultureel erg divers en rijk is. Met tal van  projecten, activiteiten en concerten toont De Roma dat het een volkschouwburg is waar iedereen welkom is en waar verschillende aspecten verbonden aan heel diverse culturen, religies of geloofsovertuigingen worden gevierd. Dat gebeurt op tal van manieren: met filmavonden, debatten, culinaire avonden, boekvoorstellingen én concerten. Een mooi voorbeeld is Rumba Divas, een concertavond in samenwerking met de Belgische-Congolese filmmaker Monique Mbeka Phoba over de rol van vrouwen in de rumba. Programmator Joyce Loir vertelt.

2. Vrijwilliger Paul Schrijvers over de opening
Tranen, emoties, applaus en stralende gezichten. Het is gelukt: na 20 jaar leegstand heropent De Roma op 15 mei 2003 de deuren. Het is het begin van een driedaags volksfeest. Vrijwilligers staan te drummen voor de oprollende poort. Vrijwilliger Paul Schrijvers was erbij en herinnert zich de uitzonderlijke sfeer en opwinding die er toen heerste.

1. Oprichter Paul Schyvens over het begin
Januari 2003. Bezieler Paul Schyvens kondigt een reeks werkweekends aan. De Roma is een stort, de hele zaal ligt vol afval en puin. Maar de schoonheid die er onder schuilgaat, trekt talloze vrijwilligers aan die de handen uit de mouwen willen steken. De lijsten voor vrijwilligers stromen vol. Er wordt met man en macht gewerkt om in mei van dat jaar een eerste voorstelling in De Roma te kunnen geven en de iconische zaal na jaren van leegstand en verloedering te heropenen.